Акцент на деня: Расте, но не старее

17:30, 17 сеп 19 / Акценти 25 4133
1

Всяка година на 17 септември момичета, майки и баби отиват в храма на имения си ден – в деня на паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и майка им София - сестрите и майката, жертвали се в името на Христовата вяра.

И тъй като Божествената премъдрост е предмет на постоянно преклониние, неподвластно на определен ден от годината, то празника на светиците - 17 септември, е приет за Ден на София. 

На 25 март 1992 г. Столичният общински съвет приема за празник на София да се утвърди същият този ден. Денят на София и на Светите великомъченици като всяка година е съпроводен от поредица от тържества и събития. Ежегодно столична община извършва тържествен водосвет и издига знамето на града пред храма „Света София“. Програмата днес включваше концерти на площада срещу ХалитеОсвен това през деня всички общински музеи, галерии, зоопаркът и парк „Врана“ работеха с вход свободен.

Вицепрезидентът Илияна Йотова, Негово Светейшество българският патриарх Неофит, много гости, представители на чужди мисии у нас се събраха пред църквата на официалната церемония.

Патриарх Неофит призова да бъдем честити и да помним, че както майката София е дала на дъщерите си трите основни добродетели на християнството, така и ние с вяра, надежда и любов можем да изграждаме своя живот в мъдрост и добри дела. 

Министър-председателят призова жителите на столицата да се гордеят с града си, тъй като той е един от най-древните в Европа, но и един от най-бързо развиващите се!

Тържествената сесия на Столичния общински съвет беше открита с думите на кмета Йорданка Фандъкова: "Предизборната кампания очевидно започна. От състезание на проекти за развитието на София, обаче, тя се превръща в битка за власт. Още по-страшно е, че от битка за София, тя е на път да стане битка срещу София."

Председателят на Общинския съвет Елен Герджиков заяви, че през изминалия мандат общинските съветници са се опитали да работят достойно за София и призова на предстоящите избори софиянци да избират мъдро. 

"Миряните ще отбележим празника в божиите храмове, но поне за ден всички трябва да имаме вяра, че ще успеем, надежда, че хората са добри и любов към света и града, в който живеем, защото това е общият ни дом", с тези думи Мая Манолова поздрави столичани.

Любопитни факти:

София е една от най-древните европейски столици. Нейната история може да се проследи до времето на неолита. Следи от няколко неолитни селища са открити на нейна територия (около днешния Дворец, както и в днешния кв. "Слатина"), които датират от 5000 г. пр. Хр.

За кратък период от време през IV в. пр. Хр. градът е управляван от Филип II Македонски и след това от неговия син Александър Македонски. Любопитен факт е, че "Покорителят на света" в продължение на една седмица с 12 войници се е опитвал да покори Черни връх и не е успял.

Сердика е любимият град на император Константин Велики (родом от близкия Ниш), който дори възнамерява да премести столицата си от Рим тук. Антични автори твърдят, че той често казва: "Сердика е моят Рим". 

Екипът на ТОПНОВИНИ поздравява всички софиянци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани