Етичната комисия: Иван Гешев не се поддава на заплахи и натиск

16:42, 17 сеп 19 25 2523 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кандидатът за главен прокурор Иван Гешев не се поддава на заплахи и пряк или косвен натиск. Той е коректен, идеологичен. Умее да изслушва и възприема различни мнения. Открит е в отношенията си с колегите и демонстрира към тях уважение, толерантност и диалогичност. Това са част от изводите на Етичната комисия към прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за нравствените качества на номинирания за главен прокурор Иван Гешев, съобщи “24 часа“.

По подобие на Комисията по атестиране и конкурсите, която вчера предприе доклад, днес същото направи и Етичната комисия. Двата доклада ще бъдат изпратени на прокурорската колегия. При приемането на доклада днес присъства и Иван Гешев.

Етичната комисия към ВСС обсъжда кандидатурата на Гешев за главен прокурор

Друг извод в документа е, че не е известно кандидатът за главен прокурор да се е възползвал от служебното си положение, както и не допуска прояви на дискриминация и че притежава безупречна репутация.

С поведението си Гешев е пример за морал и почтеност и повишава авторитета на прокуратурата, е изводът на Комисията.

В доклада те са се спрели и на няколко сигнала срещу него, повечето от които подадени през последните месеци. Проверката на Комисията е установила, че Гешев не е нарушил етичните правила на магистратите.

По време на заседанието на кандидата за главен прокурор бяха зададени и няколко въпроса, свързани най-вече със сигналите. Единият от тях бе за разделението на властите, а сигналът е по повод негово интервю.

Комисия по атестиране към ВСС: Няма съмнение към професионалните качества на Иван Гешев

"Едно мое изречение беше извадено от контекста съзнателно. Каквото и да бях казал, нещо щеше да бъде извадено. Моето мнение е, че имаме проблем не с разделението, а с взаимодействието и контрола. Трябва да се изграждат мостове, а не да се издигат стени", отговори Гешев.

Членовете на Комисията го попитаха на какво се дължат зачестилите сигнали срещу него. "На засегнатите икономически, политически и криминални интереси", отговори той. "Но това е само началото, ще има още много сигнали и медийни публикации. Не се притеснявам от каквито и да е сигнали", каза Гешев и добави, че всъщност сигналите са част от прокурорската работа.

Той добави още, че процедурата по избор на главен прокурор у нас е една от най-откритите и честни.

Докладът беше приет единодушно от Комисията като обобщеният извод в него е, че Иван Гешев спазва изискванията на етичния кодекс на магистратите и притежава необходими нравствени качества. Комисията отбелязва още, че след 2016 г., когато той оглавява спецпрокуратурата, тя е постигнала значителни успехи.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама