Кръводарителска акция обедини политическите сили

10:29, 18 сеп 19 / Политика 25 441 Topnovini
1
2
3

Депутати даряват кръв в кръводарителска акция, която се провежда в Народното събрание. Тя е организира от Комисията по взаимодействието с неправителствените организации и жалбите на гражданите, съвместно с Комисията по здравеопазването, Националния център по трансфузионна хематология и Българския червен кръст.

„Акцията е за доброволно кръводаряване от народните представители и служителите на Народното събрание. Надявам се да има достатъчно кръводарители, защото това е един пример как може една наистина хуманна акция да обедини различни политически сили. Нещо, което рядко се случва, но пък имаме един добър пример, надявам се той да не е последният”, каза при началото на акация председателката на комисията по здравеопазване Даниела Дарикова, цитирана от БГНЕС.

Депутати даряват безвъзмездно кръв

Самата тя сподели, че в момента е отпаднала поради нисък хемоглобин от кръводарителската акция. „Последно съм кръводарявала април и най-вероятно не съм възстановила още хемоглобина”, посочи тя.

Кристиян Вигенин, след като дари кръв, посочи, че това е един от проблемите в България, постоянно има недостиг на кръв в болниците. „Затова смятам, че ние трябва да дадем този пример. Аз самият не веднъж съм дарявал кръв и затова го направих и днес. Хубаво е да използваме този повод и се обръщам към хората: Не е страшно, правете го, спасявате живот по този начин”, каза депутатът.

Тази благотворителна инициатива в подкрепа и насърчаване на кръводаряването има за задача да насочи вниманието на обществото към проблемите, свързани с осигуряването на кръв и кръвни съставки, необходими за нуждите на здравеопазването. С оглед увеличаващият се недостиг на доброволни и безвъзмездни кръводарители е необходимо да се увеличава информираността за смисъла от даряването на кръв, което спасява живот.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.