Борисов: Не си влошихме отношенията с Русия

13:00, 18 сеп 19 / Политика 25 2739 Шрифт:
Даяна Дюлгерова Автор: Даяна Дюлгерова

България и Русия имат едни изключително точни, прагматични, коректни и делови отношения, които са във взаимна изгода на всяка една от страните. Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

Изказването му е по повод шпионския скандал, който се разрази у нас. „Нито за момент не е стояло на вниманието ни да си разваляме отношенията си с Русия. Нито пък при тях е имало такива коментари“, подчерта Борисов.

Той коментира и темата АЕЦ „Белене“. „Сега работят активно „Росатом“, „Дженерал Електрик“ и другите компании за един консорциум. Ние много държим процедурите да са прозрачни, ясни и точни. Съревнованието е между Държавната ядрена компания на Китай и тази на Южна Корея. Така че ще се постараем максимално бързо да проведем преговорите“, посочи премиерът.

Решетников: Шпионският скандал е част от по-голяма кампания

Мисля, че ще стане един много добър проект. Ще се удължи живота на 5-и и 6-и реактор с по 10 години и ще имаме време тези 10 000 мегавата да ги заменим с нови“, заяви Борисов.

Сред другите теми, които са били обсъдени с министъра на промишлеността и търговията на Руската федерация Денис Мантуров, който е на посещение у нас, са туризмът и оръжията. „Говорихме и в сферата на туризма за един ферибот между Бургас и Новоросийск – мисля, че ще свърши работа. В Египет при президента има добър проект, в който унгарци и ние можем да се включим. Разгледахме и лицензиите на оръжейната промишленост – възложихме на Томислав Дончев и тяхна група да проведат срещи и да намерим компромис на тази многогодишна сага. Така че и нашите оръжейни заводи да не загубят работни места и работа. Искаме да отрегулираме така процеса, че да не се поставя в сянка по отношение на междуправителствена организация – президентът Путин и президентът Медведев винаги го поставят. През годините успяваме да го оттласкваме настрани, но е хубаво да започнем да работим сериозно. Такъв компромис можете и вие, и ние да направим“, коментира Борисов.

От своя страна, Денис Мантуров посочи, че е подадена заявка за строежа на АЕЦ "Белене". „В допълнение към енергийната тема говорихме за взаимни доставки на машини и оборудване. Интересуваме се от закупуване на фармацевтични продукти, както и да разширим това сътрудничество и искаме да доставим нашите продукти на българския пазар. Говорихме и за хуманитарно сътрудничество. Благодарни сме, че руският език се преподава в български училища. Всяка година българските деца учат в нашите университети, интересът на младите към образованието в Русия нараства “, добави той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама