Денят накратко - 18 септември

19:00, 18 сеп 19 25 1613 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Желяз Андреев вече официално не е издирван от Интерпол, руски газ ще тече през „Балкански поток“, българи са замесени в група за трафик на оръжие и наркотици, и още:

***

Интерпол вече не издирва Желяз Андреев

„Червеният бюлетин към мен от Интерпол е свален“обяви Желяз Андреев, служител в колцентър в България, разследван за нарушение на ембаргото за търговия със Сирия.  Днес в Министерски съвет Андреев е получил официален документ, че бюлетинът е свален. „Много се радвам, че отново седя на това място, вече от позицията на човек, който е поставил може би най-големия проблем зад гърба си“, коментира той. Желяз Андреев благодари на семейството си, приятелите си, на обществото и държавните институции, които са застанали зад него. 

 

*** 

Започва изграждането на „Турски поток“ през България

„Булгартрансгаз“ и обединение „Консорциум Аркад“ подписаха договор за започване на строежа на тръбата на „Турски поток“ през България. Участъкът ще се казва „Балкански поток“ и е на стойност 1.102 млрд. евро без ДДС. „Положихме огромни усилия за тази много прозрачна и честна процедура. Договорът беше подписан в Министерски съвет в присъствието на премиера Бойко Борисов и посланика на кралство Саудитска арабия Масфер Бил Абдулрах. „Това е огромна инвестиция“, коментира премиерът Бойко Борисов. Tой заяви, че финансирането от страна на държавата е осигурено. Според него от проекта България ще спечели това, че остава в газовата игра.

***

Разбиха международна група, изнасяла оръжие и хероин за Великобритания

„Установена е група лица, между които и английски граждани, които чрез използване на куриерски пратки, насочват към територията на Великобритания оръжие и наркотични вещества“, съобщи шефът на Спецпрокуратурата Димитър Петров. Установени са 80 кг хероин, 53 пистолета, фалшиви лични документи на едно от лицата, бронежилетка, заглушители на част от оръжията, над 2000 патрона. Арестувани са трима души - двама български граждани и един британец. Операцията се е провела на територията на България и Великобритания под надзора на Прокуратурата.

***

Близки на жертви на тежки престъпления излязоха на протест

Близки на жертви на тежки престъпления протестираха пред Народното събрание с плакати с надписи „Затворете вратата на насилието”, „20 години чакаме справедлива присъда”, „Децата не са играчки за педофили!”, „Доживотен затвор без право на обжалване за убиеца на Криси!”. Те настояват за спешна промяна в закона относно съкратеното съдебно производство. „Призовавам да не се делим на управляващи и опозиция, защото мъката, която изпитва семейството на Криси от Сотиря и много други хора няма партиен цвят“, коментира лидерът на БСП Корнелия Нинова. „Ние предлагаме – никакво намаляване на присъдата и доживотен затвор без право на замяна“, допълни Нинова и каза, че внасят 15 882 подписа за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

***

Приеха отпадането на медицинските специалисти от ТЕЛК

Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/ прие в трудово-експертните комисии да няма специалисти по заболяванията, които да оценяват реалното състояние на пациентите. Оценката ще се извършва от социални работници и единствено по документи. Петима от социалните партньори подкрепиха проекта с изключение на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и КТ „Подкрепа”. Прочетете защо: 

*** 

Европейският парламент подкрепи ново отлагане на Brexit

Великобритания би имала цялата отговорност за напускане на ЕС без споразумение. Това се посочва в резолюция, приета днес от Европейския парламент. ЕП намира за възможно даването на допълнителна отсрочка на оттеглянето. ЕП отбелязва, че дори Великобритания да напусне ЕС без споразумение, не отпадат финансовите задължения, защитата на правата на гражданите, както и спазването на споразумението от Белфаст. ''Великобритания и Европейският съюз изглеждат готови да преодолеят различията си'', заяви в ЕП лидерът на британската Пария на Brexit Найджъл Фараж.

***

Нуждаещите се от белодробни трансплантации излязоха на протест

Днес нуждаещите се от белодробни трансплантации и техни близки излязоха на протест пред здравното министерсто. Според тях здравният министър Кирил Ананиев е незаинтересован от техните нужди и не може да реши проблемите им. В България белодробни трансплантации не се извършват, липсват и договори с чуждестранни клиники. Ананиев лично се срещна с протестиращите и пое ангажимент в кратки срокове да се решат проблемите на чакащите за белодробна трансплантация. Те от своя страна остават в стачна готовност. 

 
 
 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама