Бившият директор на "Хоризонт": Натискът за свалянето на Великова не беше политически

09:28, 19 сеп 19 25 4145 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

"Става дума за зависимост, за поети ангажименти, които трябваше да бъдат изпълнени. Разговарях с човек, изпаднал в паника. Натискът беше много силен". Това коментира пред Offnews бившият директор на "Хоризонт" Ивайло Савов, пенсиониран след отказа си да свали журналистката Силвия Великова от ефир.

Запитан бил ли е оказван натиск върху него за свалянето на Силвия Великова, Ивайло Савов отговаря: "Да, това бяха поредица от разговори и те започнаха значително преди датата 13-и, петък. Беше ми обяснено, че името на Радиото е заложено на карта, че има персонални заплахи срещу генералния директор, срещу семейството му. Търсеше се начин чрез административна хватка Великова да бъде свалена от ефир до края на октомври".

Политолози: Причините за спиране на БНР не са технически, а политически

Причината Савов вижда в поет ангажимент, за който е дошло времето да бъде изпълнен. "И разбирах, че поръчителите втвърдяваха очакванията си. Непрекъснато се повтаряше едно и също: „Или тя, или аз“, допълни той.

"Разговарях с уплашен човек, изпаднал в паника (бел.ред. генералният директор на БНР господин Светослав Костов). Натискът беше много силен, което потвърждават и други колеги", обяснява Савов.

Той е убеден, че не става дума за политически натиск. "Премиерът беше откровено гневен и зададе въпроса „Кой прави това?“ с онази фраза за главанаците. Но убеден съм, че главанаците бяха извън радиото. Тези, които много искаха това да се случи и то стана. Затова е много важно да се отговори на този въпрос: КОЙ? Мисля, че държавата има огромен ресурс да го направи. И когато го направи, ще може много лесно да отговори и на въпроса ЗАЩО".

Шефът на БНР: Не съм допуснал натиск, оставка няма да реши кризата

Ивайло Савов отказва да подпише измислена командировка на Силвия Великова за обучение на колеги в Стара Загора между 11 и 13 септември. "Според мен това беше репресия. Не съм си позволявал досега да упражнявам репресия спрямо никого. Не го направих и сега. На следващия ден ми беше предложено да се пенсионирам и аз си тръгнах. Прозаична история", казва бившият директор на "Хоризонт".

Буквално час или два след това поръчката е била изпълнена от новоназначения изпълняващ длъжността директор на „Хоризонт“ Николай Кръстев (бел. ред. който вече е в оставка). "Кръстев казва, че е направил това поради липсата на административен опит. Не вярвам. Мисля, че човек би трябвало да има огромен управленски талант, за да може за два часа време да направи нещо, което другите не успяха да сторят 18 години в Радиото", коментира Савов.

Шефът на БНР взима по-висока заплата от премиер и президент

Свалянето на Великова предизвика бунт на журналистите в "Хоризонт" и последва прекъсване на излъчването на програмата за 5 часа.

"Разбирам недоволството на колегите в „Хоризонт“ така - те вече не стоят само зад Силвия, те се борят за собственото право да казват истината и да получават истината. И в момента са гневни именно поради това, че не стигат до нея. Задават много въпроси, но все още не са получили честен отговор", коментира Ивайло Савов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама