Четири български филма участват в предстоящия фестивал за документално кино Sofia Biting Docs

09:40, 23 сеп 19 / Култура 25 1766 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Четири български заглавия са включени в програмата на предстоящия фестивал за документално кино Sofia Biting Docs, съобщиха органиьаторите.

Събитието се открива на 27 септември в Дома на киното с премиерата на филма „Бялото братство и духовната школа на Рила” на режисьора Пламен Симеонов. Камерата проследява едно от най-значимите събития за братството - лятната духовна школа край Рилските езера. Ще получите искрените отговори на хора, които всяка година през август се изкачват на Рила, за да вземат участие в това духовно тайнство. Зрителите ще разберат повече за Паневритмията - танц, който синхронизира човек с вселенската хармония и ще се докоснат до много места, до които не е стигала камера и ще чуете любипитни истории от личните преживявания на всеки участник. Филмът ще може да бъде видян и на 28 септември в Евро синема, както и на 29 септември в Културен център G8.

На 1 октомври в Дома на киното ще бъде дългоочакваната премиера на „Пясък в чекмедже” на режисьорката Надя Йончева. Филмът е провокиран от популярните в епохата на нискотарифните авиокомпании заглавия като “Местата, които трябва да посетим, преди да умрем” и предлага оригинална класация с топ дестинации. Те са представени от Гинка Иванова, която се включва със свои кадри от тропиците. Зрителят пътешества не само из плажовете - “по хоризонталата”, но и в незримото. За пътя „по вертикалата” разказват философът проф. Калин Янакиев и отец Добромир Димитров.

На 28 септември в Дома на киното Sofia Biting Docs ще предложи два български късометражни филма, които ще провокират сетивата на зрителите и ще покажат, че комбинацията от море и панел не винаги е пагубна: „Море на вятъра” на режисьорите Стоил Димитров и Борислав Камилов и „Портрет на един панелен блок” на Веселин Зографов. 

Първият представя историята на двама сърфисти и техния нетрадиционен начин да насочат вниманието ни към проблема със замърсяването на морето с пластмаса. Поемайки на първото по рода си уиндсърф предизвикателство, те изминават разстояние от 300 км от най-северната до най-южната точка на българското Черноморие. Целта им е да покажат до какво води замърсяването на водата с пластмасови отпадъци. Колко точно е замърсено морето ни и какво можем да направим, за да го променим?

Веселин Зографов пък ни кани да съпреживеем ежедневието на обитателите в един панелен блок в Люлин. Десетки съдби, радости и проблеми, събрани в частите на едно голямо цяло – панелен блок в софийски жилищен квартал.

Sofia Biting Docs продължава до 3 октомври в салоните на Дома на киното, Културен център G8 и Евро синема.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама