Младен Маринов: Хората имат доверие в системата 112

12:35, 19 сеп 19 / Политика 25 2273 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Системата 112 функционира вече няколко години и хората ѝ имат доверие'', това каза във Варна министърът на вътрешните работи Младен Маринов, съобщава „Фокус“.

Министърът посочи, че доказателство за доверието на българите към системата е броят на обажданията и сигналите, които се подават ежедневно към Спешния номер.

Младен Маринов заяви, че задачата, която Министерството има поставена към момента е да се разшири функционалността на тази система и допълни, че се разработва концепция, която има за цел тя да обхване всички институции, които имат ангажимент към реакции на даден сигнал.

„Идеята е сигналите, информацията и действията да се регулират от едно място“, добави вътрешният министър. Той посочи, че най-важното е гражданите да имат лесен достъп до системата, а оттам нататък, когато системата обедини в себе си повече институции, тя ще функционира и по-добре.

Маринов взе участие в учението за търсене и спасяване при авиационни произшествия, провело се във Варна. Министърът посочи, че е бил запознат със сценария и идеята на това учение, чиято цел е да се покаже на практика и терен как институциите ще реагират помежду си при възникване на подобни произшествия.

Младен Маринов ще наблюдава учение за търсене и спасяване при авиационни произшествия

По думите му в такива кризисни ситуации е много важно участващите институции да работят синхронизирано, особено при авиокатастрофи, когато от съществено значение е разследващите да разберат каква е причината за инцидента.

„Имаме разработени планове, но когато се разиграе такъв сценарий на терен става ясно къде и какви са съответните пропуски“, посочи Младен Маринов.

Той добави, че в една реална ситуация напрежението е огромно, но такъв вид обучения се стараят да пресъздадат на максимална степен ситуацията.

Това е първото подобно учение, което се провежда във Варна. То е организирано от Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ към Министерството на транспорта и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама