Редколегията на БНР поиска оставката на ген. директор

13:00, 19 сеп 19 25 3287 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

Редколегията на БНР поиска оставката на ген. директор на радиото, стана ясно по време на излушването на представители на редколегията на БНР пред СЕМ във връзка със спирането на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13-ти септември, съобщи репортер на ТОПНОВИНИ.

Редколегията е независим орган от програмата, творчески орган, който представлява и иска да подкрепи Силвия Великова и другите колеги работещи в радиото. Зам.-главният редактор в оставка Даниела Късовска потвърди, че е била свидетел на упражняването на натиск от страна на ръководството на БНР върху Ивайло Савов.

Бившият директор на „Хоризонт“: Николай Кръстев изпълни една мокра медийна поръчка

Имало е съответните заповеди (документални следи) за всичко от случилото се със Силвия Великова.

„Смятам, че работя в обществена медия, а не в частна, където шефът може да ти каже какво да напишеш. Предаването ми за 13 септември сутринта беше възложено на колегата Диана Дончева. Аз бях свалена от ефир“, заяви тя и показа пред членовете на СЕМ заповед, която е получила по e-mail, няколко часа след като е била освободена.

Великова припомни, че след като са й казали, че няма да отиде на протеста, са й показали заповед, че трябва да отиде в Стара Загора в командировка да обучава колеги там, също и че няма да отразява протестите срещу  Гешев. Заповед за командировка в Стара Загора е подготвена още на 11 септември, когато тя има и ангажименти към „Хоризонт“.

Бившият директор на "Хоризонт": Натискът за свалянето на Великова не беше политически

Във връзка с прекъсването на радиото от редколегията уточниха, че са имали намерение да не излъчват на следващия ден (13 септември).

„В четвъртък получихме съобщение за четене в ефир за предстоящата профилактика. Обикновено се прави за това два дни по-рано. Ние сме излъгали нашата аудитория, защото не е имало техническа профилактика“, уточни Великова.

По думите й от интервюто от тази сутрин е станало ясно, че изборът, който е представен пред него е бил- или Великова или радиото. „Опасно е защо премиерът ме върна на поста“, каза Великова.

Шефът на БНР: Не съм допуснал натиск, оставка няма да реши кризата

Силвия Великова разказа, че в сряда се е срещнала с ген. директор Светослав Костов в Борисовата градина, където са видени от техен колега, и там й е казал, че има голям натиск върху него и че трябва да бъде свалена  от ефир.

„Има много голям натиск да бъдеш свалена от ефира. Обадиха ми се четири души. Казаха ми, че децата ми ще останат гладни и ще остана без работа. Дай сега да помислим какво да правим. Сигурен ли си, че това са истински заплахи. Ту казваше, че ще ме свали, ту че ще си подаде оставката. И разказа вариант за какво й е предложил да я свали от ефир. Тя му е обяснила, че ако я свали тя ще разкаже всичко за случилото се“, подчера Великова и допълни, че се е заговорило, че ще спрат парите на БНР и ще ги обединят с БНТ.

Даниела Късовска зам. гл. редактор на „Хоризонт“ в оставка бе категорична, че не трябва да се допуска цензура.

 

„Безпрецедентен натиск върху БНР. Не може да се мълчи. На карта е поставена свободата на словото. Основното ни право е нарушено. Очакваме от СЕМ като регулатор да направи необходимото, за да можем да работим. Подадох оставка, защото не съм съгласна със случващото се“. Разтревожени сме, недопустимо е това, което  се случи. Не виждам как програмата ще продължи да работи по този начин“, каза Късовска.

Тя добави, че този натиск е направен през ген. директор Светослав Костов.

„Важното е, че той е допуснат. В радиото съм от 20 години, сигурно е имало натиск, но никога не е предаван по този начин. Това трябва да спре и не трябва да бъде допускано. 1 седмица натиск върху Савов, той не успя и беше пенсиониран“, разказа още зам. гл. редактор в оставка.

„Аз бях свидетел на този натиск, въпреки че не съм разговаряла с Костов. Нашата битка е да запазим свободата си. Много искам да вярвам, че това е вашата битка и че сме на една страна. В момента, в който Николай Кръстев беше представен от Костов като директор на програма „Хоризонт“ на нашата обедна планьорка и беше одобрена схемата за следващия ден за „Преди всички“ със Силвия Великова, са разбрали за случващото се.

Когато свърши планьорката, Кръстев дойде при мен и ми каза: ''Дай ми графика за водещите на „Преди всички“ до края на месеца''. Задраска от всички места името на Силвия и каза, че тя няма да води. Поиска заповедта на ресорите на репортерите и задраска името на Силвия от ресор правосъдие и останаха другите двама. Тя  няма да е първият човек за ресора. Казах, че няма да бъда част от това, задраска името на Силвия и от списъка със събитията. Тази промяна означава цензура“, подчерта Късовска.

„Ако трябва да се смени ресор, всичко става с аргументи и разговори. Два пъти сме променяли заповедта за ресор по този начин. Попитах Кръстев дали има натиск, каква е причината и какви са заплахите - отговор не получих. Отговорността е на ген. директор и на УС на БНР. Те са взимали тези решения и са позволили този натиск да стигне до нас“.

Късовска посочи и другите в съдебния ресор в БНР Даниел Инков (парламентарен) и Михаил Миховски  (новинар). Първият човек в ресора е основен и това е Силвия Великова.

Великова направи ретроспекция „През 1996 и 2001 г. бяха уволнявани хора от БНР. Сега да те свалят от ефир - идеята е била да си тръгна сама или да започне гонка по устав, някакви хора, към които гледат нагоре – това е ужасно“.

Силвия Великова каза, че в никакъв случай не е човек на Бойко Борисов и уточни, че генералният директор на БНР Светослав Костов веднъж се е поддал на натиск да я свалят и втори път, за да я върнат в ефир.

Борислава Борисова от редколегия на „Хоризонт“, представляваща екипа на „Преди всички“ каза, че не виждаме как след случилото се това не би могло да се случи и друг път.

„Времето на първите уволнения с мобифона се повтарят сега със смартфона“, заяви Великова.

Членът на СЕМ Бетина Жотева попита кое може да наведе един човек на мисълта, че Великова не е сваляна от ефир. „Не мога да кажа, има дигитални следи. Не е направен трудът да се коригират схемите за работа. Не мога да повярвам, че е възможно един човек да е поставен в ситуация от него да зависи съдбата на радиото.

На мен ми е сменян ресора през 2004 г., дотогава бях президентски репортер. Когато беше президент Георги Първанов, неофициално PR на Първанов не е харесвал въпросите ми и ми дадоха съдебния ресор. Но тогава нямаше сваляне от ефир.

Идеята е да си квалифициран и да знаеш за какво става дума. Не съм сама в ресора.

Никога не съм била сама. Фактът, че толкова хора подкрепиха радиото, то е институция. Защото когато чуеш Let it be, нещо се случва и когато има катаклизми, хората успяват да ги предотвратят. Мисля, че точно защото работя в радиото, толкова много хора ме подкрепиха”, подчерта съдебният репортер на БНР.

Късовска каза, че Николай Кръстев е знаел за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“. „Нямахме обаче позволението да четем това“.

На въпрос дали Мартин Минков е директор на „Хоризонт, отговорът, който дадоха от редколегията беше - не.

Една от неистините, които са се чули е била, че Савов е уморен и не може да се справи с изборите, а програмата е в готовност да отрази изборите.

В момента, в който Костов беше избран за ген. директор, каза пред всички, че ще продължи работа със Савов до нова година.

„Савов лично ми показа заповедта си да бъде командирован в Стара Загора, в сряда и каза, че няма да я изпълни. Опит за безпрецедентен натиск над БНР“.

След случая събеседници от ФЖМК са заявили, че БНР е умряло.

Великова заяви, че не е призовавала слушателите да отидат на протест и попита, защо ако това е причината, не е била санкционирана в деня, след като се твърди, че го е направила.

Тя се извини за случая с детето и призна, че не е безгрешна. По думите ѝ случаят с отстраняването ѝ няма как дори календарно да са свързани.

От СЕМ обясниха, че случаят е отпреди назначаването на Костов.

От редколегията попитаха дали СЕМ ще сигнализира прокуратурата, за това че четирима души оказват натиск, за да се установят имената им.

Великова: Това сготвяне в 2019 г. изглежда абсурдно.

Според Даниела Късовска радиото трябва да продължи да работи и да изпълнява функциите си на обществена медия, което към момента не се случва.

„Работим трудно в момента. Местните избори са най-сложните. Минков в момента има огромен ангажимент като програмен директор, помага ни, но не е достатъчно.  Нямаме директор, нямаме гл. редактор, аз съм зам.-главен в оставка“.

По мнение на Силвия Великова не могат да работят с Костов. „Това е страшна травма за радиото. Не сме започнали ние това. Аз му казах – ще разкажа. В радиото има и други професии. Може би не всички приемат така емоционално свалянето от ефир, но ние това работим. Ние сме ефира и всеки натиск върху нас ще си проличи“.

Председателят на СЕМ София Владимирова заяви, че не може да има много истини има една. „Не вярвам, че БНР ще умре. Ще се справите с изборите, каквато и да е ситуацията, защото сте изключителни професионалисти. Не искаме Let it be, защото журналисти от БНР са подложени на цензура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама