СЕМ глобява БНР и очаква оставката на шефа на радиото

14:58, 19 сеп 19 25 2917 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съветът за електронни медии (СЕМ) е разколебан в доверието си към генералния директор на БНР Светослав Костов и очаква той да поеме отговорност за случващото се в Националното радио като подаде оставка, стана ясно по време на днешното заседание на медийния регулатор по казуса, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Редколегията на БНР поиска оставката на ген. директор

"Кризата в БНР е безпрецедентна, имиджът на генералния директор е банкрутирал", заяви Розита Еленова от СЕМ по време на заседанието.

"Разколебана съм за доверието си в Светослав Костов. Не получихме отговори от него за случилото се в БНР на петък 13 септември и предишния ден - 12. Отговорността се носи от него.", заяви председателят на медийния регулатор София Владимирова.

Шефът на БНР: Не съм допуснал натиск, оставка няма да реши кризата

С четири гласа "за" членовете на СЕМ насрочиха ново заседание по казуса със спирането на програма "Хоризонт" за следващия петък - 27 септември, за да могат да се запознаят с представените до момента документи от двете страни и да могат да вземат решение в пълен състав. В момента един от членовете на регулатора - Галина Георгиева, е в годишен отпуск.

"Работим с документи – всичко от тук отива в съда. Нека се позовем на документи и факти, а не на нашите емоции и на това на кого вярваме или не", заяви Бетина Жотева.

СЕМ отправи покана за обща среща между генералния директор на БНР и редколегията на медията, която да се проведе в рамките на утрешния ден в сградата на медийния регулатор. Очаква се по-късно да стане ясно дали двете страни ще се отзоват на поканата.

Медийният регулатор ще наложи глоба на БНР за нарушения по Закона за радио и телевизия и нарушения на издадената лицензия. За нарушаване на условията на лицензията глобата е  между 1000 и7000 лева, а за нарушенията по ЗРТ  - от 3000 до 20 000 лева. Размерът на санкцията ще бъде уточнен допълнително.

СЕМ ще сезира и Прокуратурата за изнесените данни за натиск върху журналистите от БНР, опит за цензура и физически заплахи.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама