Акцент на деня: Ще хвърли ли оставка шефът на БНР

17:30, 19 сеп 19 25 6339 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Пореден ден всички говорят за БНР. СЕМ изслуша редколегията на националното радио. Медийната парламентарна комисия привика генералния директор Светослав Костов.

След широкия обществен отзвук и несъгласието да има цензура в национална медия, институциите поискаха поемане на отговорност.

Дни след свалянето на Силвия Великова от ефира и отнемането на ресора й, казусът започна да се разплита. Излязоха интересни подробности около обаждания от „четирима души“.

От медийния регулатор обявиха, че очакват оставката на Светослав Костов. Розита Еленова от СЕМ заяви: „Кризата в БНР е безпрецедентна, имиджът на генералния директор е банкрутирал“.

Редколегията на БНР поиска Костов да освободи поста генерален директор. Зам.- главният редактор в оставка Даниела Късовска заяви, че е била свидетел на упражняван натиск върху предишния директор- Ивайло Савов. От редколегията посочиха, че са излъгали аудиторията си, като са обявили в ефир техническа профилактика, каквато не е имало.

Силвия Великова коментира, че работи в обществена медия, не в частна „където шефът да ти каже какво да напишеш“. По думите й Костов е бил поставен пред избора- или тя, или радиото. „Опасно е защо премиерът ме върна на поста“, обърна внимание Великова. Тя преразказа разговор със Светослав Костов и цитира: „Има много голям натиск да бъдеш свалена от ефира. Обадиха ми се четири души. Казаха ми, че децата ми ще останат гладни и ще остана без работа. Дай сега да помислим какво да правим“. Заговорило се, че ще спрат БНР и ще го обединят с БНТ.

Вече бившият директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов каза в интервю, че натискът в медията е бил много силен, но не политически. Той посочи, че натискът идва от „една властова структура, която е много силна“. „Разговарях с човек, изпаднал в паника“, визира той Костов. Докато още е бил на поста на Савов е обяснено, че „името на радиото е заложено на карта“. Той обяви, че е имало персонални заплахи срещу генералния директор и срещу семейството му. Според Ивайло Савов съществува поет ангажимент и дошло времето да се изпълни, като поръчителите започнали да втвърдяват очакванията си.

На мястото на Савов дойде Николай Кръстев, който ръководи „Хоризонт“ само 24 часа. По думите на бившия директор на програмата Кръстев е изпълнил „мокра медийна поръчка“ със свалянето на Великова. Ивайло Савов изтъкна, че не вярва това да е направено заради липса на административен опит.

В БНР тръгна подписка в защита на Светослав Костов. Инициаторите отрекоха той да я е поискал.

След изслушването си в парламентарната медийна комисия, Светослав Костов заяви, че е изненадан от твърденията на колеги за натиск в БНР. "Не знам какво е имала предвид Силвия Великова за натиск", коментира той. Костов посочи, че ще "изговори нещата" с редколегията на радиото, и изрази готовността си да отиде на среща винаги. 

СЕМ ще вземе окончателното си решение на 27 септември, след като се запознае със всички документи по казуса. Засега е ясно, че регулаторът ще сезира прокуратурата заради изнесените данни за натиск върху журналисти, опит за цензура и физически заплахи. Националното радио ще бъде глобено заради спирането на сигнала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама