Денят накратко – 19 септември

19:00, 19 сеп 19 25 2328 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Прочетете къде се очаква да бъде най-затруднено движението през предстоящите празнични дни, какви санкции ще наложи СЕМ на БНР, какво се случи с пакета „Мобилност и  какво учение се проведе във Варна и още: 

***

Редколегията на БНР поиска оставката на ген. директор на радиото Светослав Костов

Днес СЕМ изслуша представители на Редколегията на програма "Хоризонт" във връзка със спирането на програма "Хоризонт" за 5 часа на 13-ти септември. На изслушването редколегията на БНР поиска оставката на ген. директор на радиото.

Зам.-главният редактор в оставка Даниела Късовска потвърди, че е била свидетел на упражняването на натиск от страна на ръководството на БНР върху бившия директор на „Хоризонт“ Ивайло Савов. От своя страна Савов заяви, че този безпрецедентен натиск идва от властова структура, която е много силна.

Във връзка с прекъсването на радиото от редколегията уточниха, че са имали намерение да не излъчват на следващия ден (13 септември).

„В четвъртък получихме съобщение за четене в ефир за предстоящата профилактика. Обикновено  това се прави два дни по-рано. Ние сме излъгали нашата аудитория, защото не е имало техническа профилактика“, уточни Силвия Великова. Тя разказа, че в сряда се е срещнала с ген. директор Светослав Костов в Борисовата градина, където са видени от техен колега, и там той й е казал, че има голям натиск върху него и че трябва да бъде свалена от ефир. Великова каза, че в никакъв случай не е човек на Бойко Борисов и уточни, че генералният директор на БНР Светослав Костов веднъж се е поддал на натиск да я свалят и втори път, за да я върнат в ефир.

В края на днешното заседание стана ясно, че СЕМ е разколебан в доверието си към генералния директор на БНР Светослав Костов и очаква той да поеме отговорност за случилото се. Медийният регулатор ще наложи глоба на радиото за нарушения по Закона за радиото и телевизията и нарушения на издадената лицензия. СЕМ ще сезира и Прокуратурата за изнесените данни за натиск върху журналистите от БНР, опит за цензура и физически заплахи.

Междувременно  за час и половина в контраподписката в БНР в защита на генералния директор на радиото се събраха близо 200 подписа.

***

Казусът "БНР" беше обсъден и в Комисията по култура и медии

След като беше изслушан в парламентарната комисия по културата и медиите, Светослав Костов каза, че първо ще се запознае с решението на СЕМ да сезира прокуратурата и да глоби БНР, и тогава ще го коментира. Относно искането на редколегията той да подаде оставка, Костов коментира, че е изненадан от твърденията за натиск, но е сигурен, че ще се намери най-доброто решение за радиото. 

***

Мая Манолова обсъди с партии от левия спектър политики и предложения, които при консенсус, да бъдат включени в гражданската й платформа за управление на София

В днешната среща, инициирана от кандидата за кмет на София Мая Манолова, участваха представители на БСП, АБВ, „Движение 21“и БСДП. По време на срещата лидерът на БСП-София Калоян Паргов благодари на Манолова за това, че е приела подкрепата на лявоцентристки сили. Прочетете какво още казаха председателите на останалите партии във връзка с кандидатурата на Манолова. 

***

Какви мерки е предприела полицията във връзка с предстоящите празнични дни?

По време на празничните дни се очаква интензивен трафик и голямо струпване на автомобили по граничните пунктове. В предпразничния ден целият трафик ще минава двупосочно през тунел „Витиня“, а на 23-ти септември на входа за София ще има засилено полицейско присъствие. От „Автомобилна администрация“ предупредиха, че ще има проверки за колани по автобусите.

***

Във Варна се проведе учение за търсене и спасяване при авиационни произшествия

Учебно занятие проведоха служители на  ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ - МВР и на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ - МТИТС. Основната цел на учението беше подобряване на координацията и повишаване на подготовката за реакция на структурите, имащи отговорности за реагиране при авиационни произшествия. В занятието взе участие и министърът на вътрешните работи Младен Маринов. По повод заплащането на нощния труд на полицаите Маринов заяви, че има подкрепата на премиера.  

***

Готов е одитът на системите на НАП

Директорът на агенция "Електронно управление" Атанас Темелков беше изслушан днес във временната парламентарна комисия за установяване на обстоятелствата около хакерската атака в агенцията. От проверките на ръководената от него агенция става ясно, че системата на НАП е надграждана неправилно и от различни компании, което е довело до множество слабости. Вследствие на хакерска атака в масивите на агенцията личните данни на милиони българи изтекоха в онлайн пространството.

***

Двама от трафикантите на хероин и оръжия за Великобритания останаха в ареста

Днес стана ясно, че в ареста остават ръководителят на групата - британски гражданин, както и един от участниците. Третият е пуснат под домашен арест заради тежко здравословно състояние. Тримата бяха задържани на 17 септември 2019 г. в София и в с. Бистрица при съвместни действия по разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП. По същото време в Англия бяха арестувани други трима британски граждани, свързани с престъпната група, действаща на българска територия.

***

Спецпрокуратурата оспори домашния арест на Маринела Арабаджиева

Днес Специализираната прокуратура внесе в съда протест срещу изменената мярка за неотклонение на Маринела Арабаджиева от ''Задържане под стража'' в ''Домашен арест''. Определението си за изменение на мярката съдът мотивира единствено с влошеното й здравословно състояние. Според резултатите от последната съдебно-медицинска експертиза за здравословното състояние на Арабаджиева, тя може да пребивава в условията на следствения арест.

***

Транспортната комисия в Европарламента заседава за пакета "Мобилност"

Транспортната комисия отхвърли предложението пакетът "Мобилност" да бъде изтеглен от Европейската комисия. Вносителят на искането - евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков коментира резултата като разочароващ. На 24 септември предстои гласуване в комисията дали да започнат преговорите по пакета и ако вотът бъде положителен, започват преговори със съвета и комисията, когато всктъпи в длъжност новият комисар по транспорта Рована Пунг.

***

Боил Банов връща от Германия незаконно изнесени от страната български археологически находки

Ценни български археологически находки, придобити при нелегални разкопки, са били задържани при опит да бъдат продадени на пазара на антики. Очаква се министърът на културата Боил Банов да получи културните ценности на специална церемония в Берлин.

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама