Учениците може да останат без безплатни плодове и мляко

19:19, 19 сеп 19 25 2041 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учениците могат да останат без безплатните плодове и мляко, твърдят производители на млечни продукти. Причината е в неуредени отношения между фирми и директори на училища, съобщи Нова телевизия.

Доставчиците се оплакват от хаос, създаден с нова наредба. Учениците от първи до четвърти клас трябва да започнат да получават плодове и мляко от началото на следващия месец. Миналата година се даде правото на директорите сами да избират доставчиците си и да сключват договор с тях. Старите доставчици обаче обжалваха процедурата пред Върховния административен съд, откъдето все още се чака решение. Така на практика повечето училища се оказват с по двама доставчици.

Започва проверка на училищните автобуси

През лятото от столичното 31-во училище се възползват от правото си да сменят доставчика. Спират се на същата фирма, която се грижи и за обяда на учениците. „Училищата масово се ориентират към доказано работещата вече схема - фирмите с които има сключени договори за ползване на ученическия стол и бюфет, те да извършват доставката и на схемите училищен плод и училищно мляко”, обясни Надежда Николчева, директор на училището.

От Асоциацията на млекопреработвателите обаче сигнализират, че така част от старите фирми, доставяли продуктите, ще претърпят сериозни загуби, тъй като договорите им били за срок от три години. „Продуктите са специфични и не могат да бъдат продадени на основния пазар, защото кашкавалът е по 30 грама - никой на пазара не се интересува от 30 грама индивидуално опаков с етикет”, коментира Димитър Зоров от асоциацията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама