Злоупотребите с болнични - тема на среща между властта и бизнеса

07:20, 20 сеп 19 25 2531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Представители на държавата, съдебната власт и бизнеса обсъждат днес злоупотребите с болнични. Работодателската организация днес е домакин на дискусия по проблема, на която е поканен и главният прокурор Сотир Цацаров.

Експерти искат злоупотребата с болнични листове да се криминализира

По време на срещата ще бъдат разисквани възможностите за ограничаване и премахване на злоупотребите, както и налагане на добрите практики на страните от Европейския съюз.

50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт.

Бизнесът иска първите три дни от болничния да не се плащат изобщо

За последните три години, у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

В момента работодателят плаща от 1-я до 3-я ден на болничния в размер на 70% от заплащането, а след третия ден държавата плаща 80% от възнаграждението на служителя. Заради драстичния скок на болнични листове по празниците обаче бизнесът иска три дни да не се плащат. Синдикатите обаче са твърдо против идеята. 

„С 30% например нарастват болничните в петък, ако в четвъртък е национален празник“, мотивира се председателят на асоциацията Васил Велев пред БНР. Той подчерта, че така хазната се ощетява с около 400 млн. лева годишно. „Това е кражба всъщност. Този, който симулира болест, а в същото време е на плажа или пък си прибира овощната градина, той краде от колегите си“, допълни Велев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама