Превозвачите за пакета "Мобилност": Битката не е загубена

08:27, 20 сеп 19 / Политика 25 2739 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След вчерашното гласуване на пакета "Мобилност" беше очертана рамката на следващите преговори. Тя не ни харесва, но ние трябва да се съобразим. Това коментира Йордан Арабаджиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи, пред БНТ.

В четвъртък с 30 гласа "против" и 19 "за" евродепутатите отказаха да върнат за ново преразглеждане пакета "Мобилност", който повишава изискванията за условията за работа на международните превозвачи.

Желязков се среща с транспортните министри от ЕС за мерки срещу пакета „Мобилност“

Предстои транспортната комисия в ЕП да вземе решение за започване на триалози, ние ще действаме съобразно това решение, каза Арабаджиев.

Той оцени високо усилията на правителството и българските евродепутати по темата. "Ние, като бизнес, провеждаме непрекъснато срещи с нашите колеги, но мисля, че освен тези страни, които сме заедно, ние трябва с аргументи и факти да привлечем и други политици, за да се убедят, че пакетът, във вида, в който е предложен към момента, не е балансиран", отбеляза Арабаджиев.

Транспортната комисия в ЕК отхвърли предложението пакет "Мобилност" да бъде изтеглен от ЕК

По думите му най-сериозният проблем в пакета "Мобилност" е свързан с изискването превозните средства на 3-4 седмици да се прибират до страната по установяване.

Пакетът все още е във фаза преговори, в новия Европейски парламент ни предстоят диалози, за които сме готови. С конкретни цифри ще докажем, че приетото като предложение не кореспондира с реалността, особено в Източна Европа, каза още Йордан Арабаджиев.

„Все още имаме инструменти, по които да влияем на крайното решение за пакета „Мобилност”, смята от своя страна евродепутатът от БСП/ПЕС Петър Витанов.

„Много малко са възможностите в ръцете на ЕП за пакета „Мобилност”. Предстои още едно гласуване, в което ще се вземе решение дали тези файлове ще отидат на тристранни междуинституционални преговори с Европейски съвет и ЕК, където да търсим компромисни текстове. Нашата възможност, ако и там не успеем, е да търсим точно тези компромисни текстове”, заяви евродепутатът по Нова телевизия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама