Хиляди ученици от цял свят излизат на климатична стачка по призив на Грета Тунберг

09:39, 20 сеп 19 / Свят 25 2141 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Деца в Австралия и на тихоокеански острови започнаха днес милионна стачка след апела на екоактивистката Грета Тунберг към възрастните да вземат мерки за избягване на екологична катастрофа, предаде АФП.

От Сидни до Сеул и Сау Паулу деца ще вземат участие в очаквания най-голям в историята колективен призив за действие от страна на движението, запалено в социалните медии под хаштага #климатичнастачка (#climatestrike).

Над 5000 събития са планирани за днес в целия свят, а кулминацията им ще бъде мащабен митинг в Ню Йорк, където на 1,1 млн. ученици от около 1800 обществени училища им е разрешено да пропуснат училище.

Наречено „Петъци за бъдеще“, движението призовава деца от целия свят да вземат по-активна роля в убеждаването на възрастните да се отнасят към климатичните промени по-сериозно.

Те настояват политици и бизнес да предприемат драстични мерки, необходими за спиране на глобалното затопляне, за което учени предупреждават, че ще доведе до екокатастрофа с настоящите темпове.

В навечерието на стачките Грета Тунберг – 16-годишна активистка от Швеция, настоя, че решенията на проблемите се „пренебрегват“ и призова децата по света да поемат инициативата.

Първи в акцията се включиха деца от Вануату, Соломоновите острови и Кирибати, които обявиха: „Не потъваме, ние се борим“. По-късно те бяха последвани от десетки хиляди млади австралийци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама