Драгомир Младенов, ЕАЦС: Целта ни е да повишим в обществото възприятието за нашата тежест и самочувствие

10:30, 21 сеп 19 25 3422 Шрифт:
Християна Димитрова Автор: Християна Димитрова

В понеделник Цветан Цветанов учреди Евро-атлантическия център за сигурностнезависима неправителствена организация, включваща експерти и професионалисти от различни сфери на сигурността, независимо от партийната им принадлежност, обединени от общите евро-атлантически ценности и идеята за задълбочаване на сътрудничеството в сектор сигурност в региона и транс-атлантическото пространство.

В тази връзка екипът на ТОПНОВИНИ потърси експерт по Западните Балкани. Четвъртото интервю, което Ви представяме е с Драгомир Младенов:

 

Г-н Младенов, как решихте да се присъединитие към ЕАЦС? 

С изпълнителния директор на Евро-атлантическия център за сигурност г-жа София Петкова ни свързват работни отношения. Тя ме покани и след като се запознах с проекта, устава и целите на неправителствената организация, реших да приема тази покана и да стана част от него.

С какво се отличава центърът от другите НПО-та и Евро-Атлантически организации? 

Започнахме едва преди седмица, затова ще се придържам към евангелските думи – ''По делата им ще ги познаете''. Другите два клуба (Атлантическият клуб в България (АКБ) на Соломон Паси и Атлантическия съвет на България) – сякаш са по-специализирани. На г-н Паси в дипломацията, на г-н Шаламанов, като бивш министър на отбраната – в областта на сигурността. Целта, която ние си поставяме е най-вече да постигаме успехи в сферата на сигурността чрез интердисциплинарност.

Коя сфера от дейността на ЕАЦС е от най-голям интерес за Вас? Сигурност, геополитика, миграция?

Моето образование и работа са свързани с активен контакт с Балканите, което представлява интерес за мен. Геополитика и сигурност, миграцията също е сред интересите ми от гледна точка на страх на обществата, а и като политически казус за нашия регион. Историята и антикомунизмът също са сред нещата, от които се интересувам и смятам, че мога да помогна.

Вие сте експерт по Западните Балкани – с какво смятате, че ЕАЦС би бил полезен по отношение на интересите на България в Западните Балкани?

Интересите на България в Западните Балкани трябва да бъдат гледани през регионализма, т.е. когато уважаваш съседа си, означава, че и той ще уважава теб и заедно стъпка по стъпка можете да преминете към промяна. Това успешно работи в Западна Европа след края на Втората световна война и е в центъра на успеха на ЕС. За българските интереси означава да има на първо място траен мир между тези народи, след това защита на българските малцинства и осигуряване на политическо представителство в съответните страни от Западните Балкани.

Кои са основните заплахи, които можете да маркирате в народопсихологията ни?

За нас, българите, винаги има един ирационален страх от по-големия брат. Ние обичаме да се позиционираме винаги като младши партньор в някой съюз и ни е трудно да се възприемаме като интегрална част от някой съюз. Затова цел на нашия център ще бъде да запознае по-ясно нашето общество, а защо не и Западните Балкани, че можем да бъдем равен партньор и да повишим своето възприятие за нашата тежест и самочувствие.

Можем ли като държава активно да подпомагaме укрепването на световния мир и сигурност през XXI век?

Световният мир е нещо много относително и едва ли има политически или геополитически актьор, който се бори изцяло за световен мир. Ние трябва да защитаваме своите интереси. Като държава те са свързани с това да бъдем достойна и интегрална част от Северноатлантическият пакт и от ЕС. Да, със сигурност можем да допринесем в нашия регион, където можем да вложим дипломатически, разузнавателни и политически способности за мир.

Още по темата:

Адв. Борис Велев, ЕАЦС: Целите ни са обширни, искаме да развиваме евроатлантическата ни принадлежност

Росен Йорданов, ЕАЦС: Идеята е да показваме на хората фактите, а те сами да си правят заключенията

София Петкова, ЕАЦС: Водещата цел на центъра е генерирането на съдържание на високо качество

 
 
 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама