БСП: Битката за пакет „Мобилност” още не е изгубена

16:36, 20 сеп 19 / Политика 25 2232 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Не всичко е загубено по отношение на пакета „Мобилност”. Това каза евродепутатът от БСП Петър Витанов по време на представяне на приоритети на евродепутатите на партията през следващия им мандат, предаде репортер на БГНЕС.

Витанов посочи, че следващата седмица предстои гласуване в Европейския парламент. Тогава трябва да се реши дали трите досиета да отидат на тристранно съгласуване в рамките на ЕС.

Превозвачите за пакета "Мобилност": Битката не е загубена

„Първата ни цел ще е да потърсим по-широка подкрепа за нашата позиция преди това гласуване. Ако досиетата отидат на т.н. „триалог”, имаме по-добра изходна позиция спрямо предходния мандат поради факта, че Румъния ще получи еврокомисар по транспорта, а те изцяло подкрепят нашите виждания по отношение на пакета „Мобилност””, обясни той.

Евродепутатът добави, че другата им цел ще е да поискат да получат възможност да са докладчици по едно от тези три досиета.

„Тогава ще имаме възможност да участваме в тези преговори и да влияем върху законодателния процес”, подчерта още Витанов и добави, че ще се търси консенсус.

Цветелина Пенкова, също евродепутат от БСП обяви, че в сряда е била приета резолюция, в която ЕП е заявил, че би подкрепил едно бъдещо увеличаване на срока за напускане на Великобритания от съюза, стига правителството им да го поиска и изпълни всички условия на ЕС.

Желязков се среща с транспортните министри от ЕС за мерки срещу пакета „Мобилност“

„В момента виждаме, че Борис Джонсън изглежда твърдо решен да напусне съюза до края на месец октомври, дори и без сделка. Това ще доведе до сериозен политически и икономически хаос. Към момента българското правителство мълчи по въпроса как ще бъдат защитени правата на сънародниците ни там. Много други европейски държави предприеха адекватни мерки. Ние трябва да следим внимателно какво се случва и какви ще са последствията. Трябва да се вземат много ясни позиции от страна на правителството”, коментира Пенкова.

Тя подчерта, че Брекзит ще окаже негативен ефект върху размера на бюджета на Европа за 2021-2027 г.

„Ще наблюдаваме един спад от над 12%. Това е частта, която Великобритания в момента плаща. Разглеждат се много различни сценарии, по които тази липса ще бъде компенсирана”, добави още тя.

От думите на зам.-председателя на БСП Деница Златева стана ясно, че вече са започнали координационни срещи между ръководството на партията и техните представители в Европейският парламент.

"Тъй като в следващите няколко месеца предстоят доста чувствителни и важни за България теми да бъдат обсъждани в европейските институции. Знаете, че по време на кампанията за европейските избори много подробно разписахме нашите приоритети и начертахме онези червени линии, които представителите ни в Европейският парламент няма да преминават, националните интереси, които ще защитават. Чувствителна тема за страната ни е и реформата в сферата на миграционната политика на ЕС. Още повече - заявленията, които бяха направени след срещата на президента Макрон и президентът на Италия Конти. Липсва ни националната ни позиция. Надявам се, че правителството ще защити българският интерес по време на разговорите свързани с реформата. Не на последно място по важност е новата Европейска прокуратура”, каза Златева и добави, че след гласуваната номинация на Лаура Кьовеши очаква старт на едно ефективно разследване на злоупотребите с европейски средства, което е от огромен интерес за българските граждани, тъй като имаме редица примери.

Основен приоритет в работата на евродепутати на левицата обаче ще е приемането на страната в Шенген и всички действия, които могат да предприемат те като членове на ЕП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама