МВнР: Работим по проблемите на българите в Англия след Брекзит

19:19, 20 сеп 19 / Политика 25 2087 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

70 600 българи са със статут на уседналост във Великобритания от общо 116 хиляди сънародници там. Българите със законен статут представляват 61% от съгражданите ни в Обединеното кралство. Само 20 са случаите, на които е отказан статут за уседналост. Това каза Георг Георгиев, заместник-министър на Министерството на външните работи, по време на извънреден брифинг по повод отправените обвинения по-рано днес от БСП.

В тях евродепутатът от левицата Цветелина Пенкова каза, че "държавата оглушително мълчи по отношение на мерките, които е предприела при реализирането на Брекзит със или без сделка".

Също така, според социалистите, държавата не е оповестила мерки за защита на сънародниците ни.

Георгиев опроверга тези твърдения и каза, че не е добре партиите да се заиграват политически с тази тема; и увери, че държавата от две години работи върху излизането на Великобритания от ЕС. Заместник-министърът също така обяви, че ще бъдат разкрити нови консулства, и че вече в Лондон има назначен още един нов служител, въпреки че към момента към консулството ни там няма наплив заради предстоящият Брекзит.

„Съвсем оглушително, в началото на тази година бяха приети два плана за действие. Единият от тях касае това как ще реагират и как ще работят българските институции при излизане на Великобритания от ЕС със сделка и съответно как ще реагират без такава договорка. Във всеки един от тези два плана, които българското правителство разработи и прие на 30 януари 2019 г., има предвидено увеличение на капацитета на консулската ни служба в Обединеното кралство. Там вече има разширен състав, допълнително консулски служител, допълнително сътрудници. Всички гишета в българското посолство работят”, обобщи Георгиев ситуацията и добави, че до момента са проведени 30 изнесени информационни срещи по места, а до края на годината предстоят да се проведат още 15 такива срещи. Освен в Англия, Шотландия и Уелс, такива ще бъдат проведени и в Северна Ирландия. По време на тях информират сънародниците ни по какъв начин се променят правилата и какви стъпки трябва да предприемат. Стана ясно, че от МВнР имат готовност при Брекзит без сделка да открият изнесени консулски офиси в Шотландия и Северна Ирландия.

Георгиев обясни, че последният срок за кандидатстване за статут на уседналост зависи от изхода на преговорите за излизането на Великобритания от Европейския съюз.

„Две са хипотезите. Ако се стигне до Брекзит със сделка то тогава българите ще имат право да се регистрират до 30 юни 2021 г. Ако се стигне до Брекзит без сделка то тогава датата се променя на 31 декември 2020 г.”, посочи той и добави, че при осъществен Брекзит преди януари 2021 г. ще имат тригодишен гратисен период, в който ще трябва да направят регистрация по надлежния ред, който действа в момента и след това да направят нова регистрация по новите миграционните правила, които все още не се знае какви ще са.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама