Захариева ще участва в Срещата на върха по климата в Ню Йорк

09:13, 22 сеп 19 / Политика 25 2284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева пристигна на летище “Кенеди” в Ню Йорк. Тя ще участва в 74-тата сесия на Общото събрание на ООН. По-късно днес Екатерина Захариева ще отбележи Деня на независимостта заедно с българската общност в Ню Йорк на тържество в Генералното ни консулство.

Програмата на министъра, свързана с Общото събрание на ООН, започва на 23 септември с двустранни срещи, сред които с външния министър на Косово Баджет Пацоли, с министъра на външните работи на Оман Юсуф бин Алауи бин Абдулла, с външния министър на Индия Субрахманям Джайшанкар, както и с външния министър на Таджикистан Сироджиддин Мухриддин. Екатерина Захариева ще разговаря и с две дами – външни министри от Африка. Тя ще се срещне с първата жена – външен министър на Судан г-жа Асма Абдулла. Външният ни министър ще разговаря и министъра на външните работи на Гана г-жа Шърли Айоркор Бочуей. Гана е една от най-важните страни в Западна Африка, динамично развиваща се и с добри икономически показатели през последните години.

На 24 септември Екатерина Захариева ще се срещне и с външния министър на Бразилия Ернесто Енрике Фрага Араужо, а на 26 септември с външните министри на Коста Рика и на Киргизката република.

Тази година Общият дебат на ОС на ООН, в чието откриване на 24 септември ще участва и министър Захариева, е под надслов „Мобилизиране на многостранните усилия за изкореняване на бедността, качествено образование, борба с климатичните промени и приобщаване“.

В допълнение към Общия дебат лидерите имат възможност да участват и във форуми и срещи на високо равнище, посветени на борбата с климатичните промени, постигането на прогрес по целите за устойчиво развитие за мирен живот и просперитет на населението на света.

Екатерина Захариева ще участва в Срещата на върха по климата на 23 септември, в Среща на високо равнище по ситуацията в Сирия, организирана от ЕС на 24 септември, в Конференция по чл.14 за ускоряване на влизането в сила на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити. Вицепремиерът и министър на външните работи ще открие и съпътстващо събитие под надслов „Преобразуване на грижите за деца: Изпълнение на ангажимента на Дневния ред на развитието 2030 - никой да не бъде изоставян“. Екатерина Захариева ще бъде направи изказвание на събитие на високо равнище на Международния център „Низами Ганджави“ на тема “Нови предизвикателства пред Балканите и ново лидерство на ЕС“, ще се присъедини към събитието, посветено на „Алианс за мултилатерализъм“- инициатива на външните министри на Германия Хайко Маас и на Франция Жан-Ив льо Дриан.

В рамките на ОС на ООН вицепремиерът и външен министър на България ще участва и в среща на министрите на външните работи на България, Гърция, Румъния и Хърватия, (т.нар. формат Б4), в неформална среща на министрите на външните работи от страните участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), в неформална среща на Съвета на министрите на външните работи на държавите-членки на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), в Трансатлантическа вечеря, чийто домакин е държавният секретар на САЩ Майк Помпео. Външният ни министър ще участва и в среща с лидери на еврейски организации, органиpирана в Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама