Китайски учени разкриха еволюционната история на дърветата гинко билоба

10:56, 22 сеп 19 / Култура 25 2083 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Китайски учени разкриха еволюционната история на дървото гинко билоба, което ще помогне за опазването и отглеждането на вида.

Гинко билоба е едно от най-старите растения на планетата. Предполага се, че първите дървета се появяват преди повече от 240 милиона години. Въпреки глобалните промени в климата и човешката дейност, те оцеляват до наши дни и се отглеждат по целия свят, съобщава "Радио Китай".

Учените от Института по ботаника към Китайската академия на науките, Университета на Джъдзян и базирания в Шънджън Институт „BGI Genomics" повторно секвенираха 545 генома на гинко билоба, взети от 51 популации по целия свят. Те идентифицираха три рефугии в Китай, които са помогнали за запазването на дървото от изчезване, както и множество цикли на разрастване и намаляване на популацията.

Учените характеризираха основните климатични промени, които са оформили географското разпространение на растението. Чрез широко сканиране на генома те откриха гени и метаболитни процеси, свързани с приспособяването на гинко билоба към различни среди. Тези проучвания поставят важна основа за бъдещи изследвания на потенциалния механизъм за оцеляване и издръжливостта на дървото.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама