Съдът решава за ексхумацията на генерал Франко

09:30, 24 сеп 19 / Свят 25 1601 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Испанският Върховен съд ще се произнесе днес дали останките на генерал Франко да бъдат ексхумирани от големия мавзолей край Мадрид, където беше погребан след смъртта си през 1975 година.

Изваждането на тялото на Франко от гроба беше един от ключовите приоритети на Социалистическата работническа партия откакто дойде на власт. Партията твърди, че базиликата и 150-метровият кръст са монумент на режима на Франко, който прославя победителите от гражданската война, вместо да почита жертвите й.

„Раните са отворени от много години“, заяви премиерът на Испания Педро Санчез пред парламента преди 14 месеца. „Твърде много години. Време е да бъдат затворени“, бяха думите му.

Семейството на диктатора и негови привърженици се противопоставиха яростно на ексхумацията. През юни тази година, само дни преди тялото на Франко са бъде извадено, Върховният съд нареди ексхумацията да бъде прекратена заради обжалване от семейството и други групи.

Три месеца по-късно, магистратите трябва да обявят решението си дали правителството може да продължи с преместването на тленните останки на генерала.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама