Мая Манолова представи програмата си за управление на София

11:08, 23 сеп 19 25 3960 Шрифт:
Автор: Мария-Антоанета Даскалова

Гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова представя програмата си за управление на столицата, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. Документът съдържа 23 мерки до 2023 г., развити в пет стълба – „София - светла, умна и почтена“, „София - чиста, уютна и зелена“, „София - удобна и подредена“, „София - с грижа за гражданите“, „София - привлекателна и заможна“.  

Манолова обясни, че като омбудсман към нея са се обръщали много столичани с проблеми, които опитвайки  се да реши е получавала отговора „Има процедури, Вие не отговаряте  за това“.

Осъзнах, че хората очакват от мен да отговарям и аз искам да отговарям, за да съм полезна и да решавам проблемите им. Затова реших да се кандидатирам за кмет – за да отговарям”, посочи в началото Мая Манолова.

Тя заяви, че си представя политиката и демокрацията като открито и прозрачно управление в интерес и заедно с гражданите. Манолова посочи, че след малко повече от месец столичани ще трябва да решат от кой и как да бъдат управлявани - искат ли промяна или още от същото – ремонти на ремонта, заграбени градинки, неефективни мерки срещу мръсния въздух.

„Да превърнем нашата столица в модерна европейска столица – чист град, зелен град, почтен град, град без периферия, град на младостта, град с енергия и перспективи за развитие", каза Манолова.

Тя обяви, че за всяко решение ще отговаря лично. Няма да се крия зад интересите на партийни централи. Така ще променим досегашния модел на управление в столицата. Решенията ще се вземат на светло и легитимно - няма да има кмет в сянка. Правилата ще важат за всички, гражданите ще участват в процеса на вземане на решения. Така заедно ще си върнем похитения град. За това аз отговарям", заяви Манолова.

 

„София - светла, умна и почтена“

По първия стълб на програмата Манолова заяви, че ще въведе електронни референдуми, базирани на блокчейн технология като най-ефективната антикорупционна мярка. „До края на мандата ще дигитализираме до 90% от услугите в Общината. Така всеки документ ще може да се изпраща и получава с клик, вместо в плик“, каза още кандидат-кметът. „Ще обслужваме гражданите на едно гише, което всеки ще може да носи в джоба си и да следи къде се намира преписката му и кой служител я бави. В реално време гражданите да могат да следят всеки публичен разход, всеки договор, а също и гласуването на всеки общински съветник поименно. Така ще прекъснем хранителната верига на корупцията в общината“, обеща Манолова. Тя подчерта, че и самите граждани ще могат занапред да присъстват на заседанията на Общинския съвет. Като мярка за спиране на източването на общинските дружества кандидат-кметът посочи пълен одит на „Топлофикация”, която в момента дължи над 800 млн. лв., а натрупаната загуба е 590 млн. лв., но и незабавна ревизия на всички общински фирми.

„София - чиста, уютна и зелена“

„В България умират всеки ден 39 души заради влошени показатели на въздуха. Един автобус хора всеки ден“, направи сравнение Манолова и допълни, че по втория стълб на програмата си ще предприеме драстични мерки срещу замърсителите, които тя нарече трите „К” – коли, кал, комини. Мая Манолова обяви мерки и срещу горенето на отпадъци и заяви, че ще се подменят печки на твърдо гориво с незамърсяващи уреди. „Ще разположим станциите за измерване на чистотата на въздуха заедно с гражданите – на критичните места, а не в парковете. А данните ще се публикуват в реално време“, каза тя и добави, че ще се направят „зелените клинове”, осигуряващи свеж въздух от планината като част от 11-те парка, които ще се изградят в рамките на мандата. Сред мерките на Манолова за Витоша са достъпността до планината с градски транспорт ежедневно и възстановяване на лифтовете в съществуващите трасета. „Ще възстановим къпалнята „Мария Луиза” в Борисовата градина в съществуващите параметри“, допълни още тя.

 „Сметосъбирането и обработката на боклука в София днес са най-скъпата услуга – 170 млн. лв. годишно. Всеки четвърти лев от данъците на столичани отива за боклука. Столична община обяви предизборно обществена поръчка за 500 млн. лв. за следващите 5 години. И както се видя – ще чистят същите фирми, които чистиха и досега. Решението ни е публично обявяване на договорите, контрол и драконовски санкции“, закани се гражданският кандидат за кмет на София. „Потъването на парите на софиянци продължава и в завода за боклук.  според предизборната поръчка на общината, ще струва 20 млн. лв. годишно. Толкова ще струва и годишната издръжка на инсталацията за горене на боклука, ако бъде изградена, плюс още 310 млн. лв. за нейното изграждане. Затова съдбата на инсталацията ще я решат столичани на местен референдум“, категорична бе Мая Манолова.

„София - удобна и подредена“

По отношение на третия стълб тя посочи, че ще се фокусира върху мерките против презастрояването, особено в междублоковите пространства, детските площадка и парковете. „Собствениците на тези имоти ще бъдат справедливо обезщетявани и ще бъдат освободени от такса смет за терени за озеленяване“, акцентира още Манолова. Особен акцент в програмата й е и развитието на т.нар. Северен град.„Ще развиваме София на Север с нискоетажни сгради и еднофамилни къщи. Общината ще изгради инфраструктура и ще осигури транспортни връзки за северния град, разположен между полите на Стара планина и Северната тангента. „На терена на летището в Доброславци ще развием центъра на този нов квартал”, уточни още Мая Манолова. По думите ѝ инвестициите няма да бъдат насочвани само към центъра на столицата. „София не е само София 1000. София е „Люлин“, „Младост“, „Панчарево“. Културен център и спортна зала ще има във всеки голям квартал. А също и училища. И достатъчно детски градини. И детски площадки. Ще изграждаме канализация там, където няма”, изброи още мерките от третия стълб на програмата си Манолова. 

Тя обяви и дългосрочна програма за изграждане и ремонтиране на тротоарите в София, както и цялостна програма за изграждане на важните транспортни  връзки – на бул. „Каблешков” до Симеоновско шосе, разширението на Околовръстния път, булевардите към Северната скоростна тангента. „Продължаваме развитието на метросистемата с три продължения – от Орлов мост до зала „Арена Армеец”, от Бизнес парка до Околовръстното шосе за връзка с Лифта на Симеоново и от Метростанция „Люлин” до Околовръстния път“, каза Манолова за столичното метро и добави, че екипът й ще се фокусира върху изграждане на пет нови трамвайни трасета, пет буферни паркинга и довеждащи връзки от кварталите до метрото. „Ще премахнем привилегиите за безплатно паркиране в Синя и Зелена зона на висши общински служители и техните приятели. Кметът и общинските служители ще ползваме градския транспорт“, заяви Манолова.

„София - с грижа за гражданите“

В четвъртия стълб на програмата си тя посочи, че ще се осигури детска ясла и градина за всяко дете до края на мандата, като напомни, че в момента над 6 000 деца остават извън системата. Сред мерките в това направление са бърз и безплатен интернет в училищата, парковете и туристическите обекти, реновиране на спортната база в училищата, възстановяването на лекарските и стоматологични кабинети в общинските училища, осигуряване на общинско направление за лекар специалист и изследвания в общинските здравни заведения за уязвими групи. „Така ще осигурим допълнителни приходи, които ще насочим към повишаване на заплатите на лекарите и медицинските специалисти”, поясни още Манолова.

По отношение на хората с увреждания тя обяви, е ще работи за осигуряване на достъпна среда – скосени тротоари, работещи асансьори, рампи и платформи в метрото, подлезите и трамваяСред мерките ѝ са още стимули за младите семейства, за раждане на първо, второ и трето дете, програма за строителство на общински жилища при пълна публичност и прозрачност на начина, по който се отдават общинските жилища, програма за възстановяване на фасадите на исторически сгради в градския център, мерки за сигурността на гражданите, осветяване на парковете и доизграждане на видеонаблюдението.

„София - привлекателна и заможна“

В последния, пети стълб на програмата си Мая Манолова посочи, че няма да увеличава данъците, бюджетът ще се харчи публично и прозрачно и в реално време всеки ще може да следи правените разходи, ще се осигури бърза писта за стартъпите, а по отношение на подобряването на бизнес-климата се предвижда дигитализация на общинските услуги и намаляването на разрешителните и регистрационни режими. В управленската си програма Манолова предвижда още реконструкция на манастирите около София в т.нар. Софийска Света гора, създаване на мобилна мултиезична апликация за историческите забележителности, културния афиш, ресторантите и хотелите в столицата.

Ето и мерките, които Манолова предлага:

  1. Дигитална община – услугите с клик, вместо в плик
  2. Референдуми и обществени поръчки на блокчейн платформа
  3. Гражданите и медиите – на заседанията на Общинския съвет и районни приемни на кмет
  4. Неувеличаване на местните данъци
  5. Референдум за съдбата на инсталацията за горене на отпадъци
  6. Пълна ревизия на „Топлофикация“ и всички общински дружества
  7. Довършване на Околовръстния път и започване на вътрешни градски рингове за разтоварване на трафика в центъра на града
  8. Без привилегии за паркиране на висши общински служители и техни приятели
  9. 4-годишна програма за изграждане и ремонт на тротоарите
  10. Изграждане на паркинги в центъра на кварталите и 5 буферни паркинга
  11. Ясла и градина за всяко дете
  12. Конкретни мерки за чистотата на въздуха
  13. Възстановяване на фасадите на историческите сгради в градския център
  14. 3 нови трасета на метрото – до Околовръстния път в посока Божурище, до кв. „Слатина“ и Арена Армеец, до Симеоновския лифт и ИКЕА, както и 5 нови трамвайни трасета
  15. Бърза писта за стартъпи
  16. Възстановяване на лятната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина
  17. Разделно събиране на отпадъците и въвеждане на контейнери за хранителни отпадъци
  18. Достъп до Витоша чрез всекидневен транспорт и възстановяване на Драгалевския и Княжевския лифт в съществуващите трасета
  19. Спиране на презастрояването – без строителство в междублоковите пространства, на детски площадки и зелени терени. Справедливо обезщетяване на отчуждени собственици
  20. Цялостно развитие на Северна София с нискоетажно еднофамилно строителство
  21. 11 нови парка
  22. София без периферия – развитие на кварталите с изграждане на културни центрове и спортни зали
  23. Общински направления за лекар специалист и изследвания в общински здравни заведения за уязвимите групи

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама