Съвместната комисия между България и Северна Македония буксува

10:43, 24 сеп 19 / Политика 25 2153 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Темповете на напредък в работата на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония изостават драстично от развитието на процеса за европейска интеграция на югозападната ни съседка. Такава е оценката на президента Румен Радев. Преди дни той разговаря с представители на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия.

Радев: Да подкрепим Северна Македония за ЕС, ако не е за сметка на българската история

"На последните две заседания работата на комисията забуксува”, разкри професор Кирил Топалов, цитиран от bTV.  Първоначално колегите от Северна Македония са се държали кооперативно“, благодарение на което са постигнали много голям напредък по теми като ролята на личностите на цар Самуил, свети Климент и свети Наум в общата ни история, но след това е настъпило втвърдяване на позициите им заради въпроса за Гоце Делчев. Бяхме тръгнали към сближаване на позициите в духа на научната истина”, но сега съществува усещането, че „си изправен срещу стена”, а „когато играеш тенис с партньор чувството е различно, за разлика от това да запращаш топката в стена”, заяви професор Топалов.

Надявам се, че в Северна Македония ще променят доста неща в учебниците си по история, защото когато ги обсъждахме, те все още бяха в настроение за диалог”, заяви българският историк и даде пример, че в помагалата за прогимназията българите са описани като грабителско номадско племе.  „Ние нашата история няма да я отстъпим нито като държава, нито като комисия”, заяви професор Топалов, но добави, че „не можем да налагаме решения на нашите правителства”, които взимат и геополитически решения. Позицията на президента на Северна Македония Стево Пендаровски за личността на Гоце Делчев е най-близо до истината.

Честваме заедно с Македония Св. Кирил и Методий, св. Климент, Св. Наум и цар Самуил

„За членове на комисията от Северна Македония „Гоце Делчев е апостол на македонизма”, разкри българският историк. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама