Денят накратко - 24 септември

19:00, 24 сеп 19 25 1842 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

100 млн. лв. ли ще е загубата за българския туризъм след фалита на ''Томас Кук'', БАБХ с ново ръководство, разбиха канал за трудова експлоатация на българи във Франция, и още:

***

Фалитът на британския туроператор "Томас Кук" създаде транспортен хаос по света

"Томас Кук" е сред структороопределящите туроператори, с които българският туристически бизнес работи. Фалитът на втория най-голям британски туроператор ще се отрази тежко на българския туристически бизнес. У нас засегнати от фалита са 2 500 туристи - повечето от тях на „Слънчев бряг”, а по-малко на „Златни пясъци”.  Компанията държи 50% от полетите към летищата на Бургас и Варна. Всички полети на британския туроператор до началото на октомври от Бургас и Варна са отменени. От днес започна транспортирането на британските туристи, които са пристигнали на почивка с полети на „Томас Кук“. Общо около 100 млн. лв. ще бъде загубата за българския туризъм според Румен Драганов.

***

Смениха ръководството на БАБХ

Проф. д-р Паскал Желязков е новият изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните. Заеманата от него позиция до момента е директор на Национален Диагностичен Научноизследователски Ветеринарномедицински Институт „Проф. Д-р Г. Павлов“. Назначен е и нов заместник-изпълнителен директор д-р Марияна Шумова, която към момента изпълнява длъжността началник отдел в дирекция „Граничен контрол“. От БАБХ не съобщават каква е причината за рокадите в ръководните постове в Агенцията.

***

Разкриха мрежа за трудова експлоатация на българи във Франция

Трима българи и един французин са задържани във френския град Лион след разкриването на мрежа за експлоатация на работна ръка. 167 души жертви на съвременно робство са били наети да берат грозде за четирима производители в Бургундия. Българите били настанени в къмпинг в крайно мизерни условия, като разходите за храна им се приспадали от заплатитеРаботниците били наемани за 20 дни, като трябвало да получат възнаграждение от 1700 евро, но това така и не се случило. Адресът на фирмата представлява един незастроен парцел. Тя няма регистрирана дейност, която е защитавала.

***

ЕП даде зелена светлина за преговори по пакета „Мобилност“ 

Транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия. "Не беше нещо неочаквано, предвид миналоседмичния вот, така че ние се подготвихме за този сценарий'', каза постоянният член на транспортната комисия Петър Витанов. От своя страна евродепутатът от Европейската народна партия Андрей Новаков заяви, че категорично трябва да отпаднат клаузите за връщането на водача и на превозното средство в страната-отправна точка.

***

''Атака'' протестира срещу освобождавнаето на Джок Полфрийман

От партия ''Атака'' излязоха на протест пред Съдебната палата заради предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман.  От партията искат оставката на съдия Калпакчиев и поправки в закона, които не позволяват "подобни гаври с националното достойнство. Лидерът на партията Волен Сидеров иска да се сложи край на възможността убийци да излизат предсрочно от затвора. Според него трябва да има разследване срещу съдия Калпакчиев. Междувременно семейството на Андрей Монов обяви, че ще внесе жалба в прокуратурата срещу предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман от затвора.

***

Върховният съд на Великобритания обяви разпускането на британския парламент за противозаконно

Решението на британския премиер Борис Джонсън да суспендира парламента за пет седмици е незаконно, постанови Върховният съд на Великобритания. След решението лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин призова министър-председателя Борис Джонсън да подаде оставка и да свика предсрочни избори. На срещата между британския премиер Борис Джонсън и президента на Европейския съвет Доналд Туск стана ясно, че няма напредък по Brexit. Двамата лидери се срещнаха в Ню Йорк в кулоарите на Общото събрание на ООН. В Тwitter Туск написа: „Няма пробив. Няма отстъпки. Няма време за губене“. Борис Джонсън повторно призова за "гъвкавост" ЕС. Британското правителство призна, че излизането без споразумение може да доведе до недостиг на храна и да предизвика граждански вълнения.

 

 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама