Ангелкова: Българските хотелиери губят милиони след фалита на „Томас Кук“

18:29, 24 сеп 19 25 1801 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

След фалита на "Томас Кук" загубите за хотелиерите в България възлизат на доста милиони левове. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на брифинг, съобщи „Фокус“. Тя проведе среща с британския посланик Ема Хопкинс и представители на туристическия сектор у нас – основно такива, които работят с британския туроператор „Томас Кук“ и с представителя на фирмата за България.

Досега около 25 хотела са съобщили в министерството, че са работили с „Томас Кук“, като в момента 5940 туристи са в България. Те са от държави като Полша, Франция, Белгия и др., като гаранционният фонд на британската агенция за гражданско въздухоплаване гарантира плащанията им.

Ще ударили ли фалитът на "Томас Кук" туристическия ни сезон?

Според Ангелкова фалитът ще създаде изключително огромни затруднения в сектора.

„Ситуацията е изключително тежка, тя ще повлияе не само летния сезон, но и на сезон 2020 г. със сигурност", каза тя. "Ще обсъдим с министър Горанов данъчни облекчения за хотелите, засегнати от фалита", посочи Ангелкова.

В Министерството на туризма е създадено звено за контакт по отношение на фалита на „Томас Кук“, за да може 24 часа да бъде в контакт с всички заинтересовани.

Изключително важно е да следим какво се случва с дъщерните компании на „Томас Кук“, за да не станем свидетели на ефекта на доминото и всички туристи, които са пристигнали чрез дъщерните компании, също да бъдат пряко засегнати“, посочи още министърът.

Тя поясни, че компаниите на „Томас Кук“ в Германия, във Франция и в Русия са обявили, че са в стабилно състояние и имат самостоятелно управление.

Авиокомпанията на „Томас Кук“ продължава да изпълнява своята дейност.

От своя страна, посланик Ема Хопкинс заяви, че за два дни 894 пътници са се прибрали у дома от почивка в България след фалита на туроператора. "Натъжени сме от фалита на "Томас Кук". Всички полети на авиокомпанията са отменени и британската агенция за гражданска авиация и британското правителство работят заедно и правят всичко възможно, за да може всички хора да се приберат у дома“, обясни тя.

Хопкинс посочи, че правителството предприема извънредна операция за репартирането на повече от 150 хил. пътници, останали в чужбина. "Това е най-голямото репартиране в мирно време в историята на Обедининеното кралство“, подчерта тя.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама