Правосъдният министър щял да разбере, ако Полфрийман има пасаван

11:38, 25 сеп 19 / Политика 25 1151 Биляна Иванова
1

Смятам, че щях да съм разбрал за това. Не мога да коментирам тези твърдения. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов пред журналисти в парламента по повод твърдения, че Джок Полфрийман вече има издаден пасаван (временен паспорт), предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

По-рано днес пасторът на Полфрийман заяви, че австралиецът има издаден пасаван от австралийското консулство в Атина, с който би трябвало да може да напусне България. "Всъщност според присъдата той няма право да остане у нас, нито да стъпва в страната в продължение на пет години", обяви капеланът на Софийския централен затвор Иводор Ковачев

Румяна Арнаудова: Ако получи документи, Полфрийман може да напусне България

Попитан какво ще говори с австралийския консул, Кирилов посочи: „Аз не искам да говоря с консула, а той с мен. Предполагам, че ще разбера. Най- вероятно е с оглед твърдението, че консулът бил издал пасаван“.

Правосъдният министър обясни, че по въпроса може ли Полфрийман да напусне страната с такъв документ трябва да се произнесе ГД „Български документи за самоличност“.

Във връзка с искането на главния прокурор Сотир Цацаров делото да се възобнови, Данаил Кирилов посочи: „Прокуратурата има правен интерес да иска обновяване на това производство. Макар да съм убеден в това, че този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо. Тук се иска възобновяване, а не касационно обжалване“.

Цацаров блокира освобождаването на Полфрийман

Нека да не се поставя въпроса държавата срещу съдебните актове- те са на държавното правосъдие“, призова Кирилов. „Обществото има право да коментира това производство“, заяви той и допълни, че волята на съда обаче е налице. „Знам, че ще има коментари в тази връзка и на заседанието на ВСС“, каза министърът.

Попитан за личното му мнение справедливо ли е Полфрийман да напусне България, Кирилов каза: „Въпросът не е на справедливост. Държавата няма право да ограничава свободното придвижване на който и да е гражданин“. Той поясни, че изцяло от процедурата по насрочване и образуване на делото зависи кога ще се произнесе ВКС.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани