Правосъдният министър щял да разбере, ако Полфрийман има пасаван

11:38, 25 сеп 19 / Политика 25 1938 Шрифт:
Биляна Иванова Автор: Биляна Иванова

Смятам, че щях да съм разбрал за това. Не мога да коментирам тези твърдения. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов пред журналисти в парламента по повод твърдения, че Джок Полфрийман вече има издаден пасаван (временен паспорт), предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

По-рано днес пасторът на Полфрийман заяви, че австралиецът има издаден пасаван от австралийското консулство в Атина, с който би трябвало да може да напусне България. "Всъщност според присъдата той няма право да остане у нас, нито да стъпва в страната в продължение на пет години", обяви капеланът на Софийския централен затвор Иводор Ковачев

Румяна Арнаудова: Ако получи документи, Полфрийман може да напусне България

Попитан какво ще говори с австралийския консул, Кирилов посочи: „Аз не искам да говоря с консула, а той с мен. Предполагам, че ще разбера. Най- вероятно е с оглед твърдението, че консулът бил издал пасаван“.

Правосъдният министър обясни, че по въпроса може ли Полфрийман да напусне страната с такъв документ трябва да се произнесе ГД „Български документи за самоличност“.

Във връзка с искането на главния прокурор Сотир Цацаров делото да се възобнови, Данаил Кирилов посочи: „Прокуратурата има правен интерес да иска обновяване на това производство. Макар да съм убеден в това, че този вид дела се решават двуинстанционно и касационното им обжалване е недопустимо. Тук се иска възобновяване, а не касационно обжалване“.

Цацаров блокира освобождаването на Полфрийман

Нека да не се поставя въпроса държавата срещу съдебните актове- те са на държавното правосъдие“, призова Кирилов. „Обществото има право да коментира това производство“, заяви той и допълни, че волята на съда обаче е налице. „Знам, че ще има коментари в тази връзка и на заседанието на ВСС“, каза министърът.

Попитан за личното му мнение справедливо ли е Полфрийман да напусне България, Кирилов каза: „Въпросът не е на справедливост. Държавата няма право да ограничава свободното придвижване на който и да е гражданин“. Той поясни, че изцяло от процедурата по насрочване и образуване на делото зависи кога ще се произнесе ВКС.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама