Захариева: Тайланд е желан партньор на България в региона на Югоизточна Азия

18:45, 25 сеп 19 / Политика 25 2148 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Кралство Тайланд Дон Прамудвинай в Ню Йорк.

"Вашата страна е желан партньор на България в региона на Югоизточна Азия. Организациите, в които членуваме, съответно ЕС и АСЕАН, също засилват диалога помежду си. Очаквам да бъдат възобновени преговорите между ЕС и Тайланд за Споразумение за свободна търговия и да бъде подписано договореното вече Споразумение за партньорство и сътрудничество. Може да разчитате на нашата подкрепа за това”, заяви министър Захариева.

България и Бразилия ще координират усилията си за присъединяване към ОИСР

Ще се радвам да си сътрудничим в областта на високите технологии, знам, че българин е създал първия компютър. Вашата страна е и пример в света как трябва да се използва потенциала на жените - и с номинацията за шеф на МВФ, и за еврокомисар, и с вашия личен пример”, каза министър Прамудвинай.

Това е втората среща между двамата министри. Първата през януари т.г. в Брюксел в рамките на 22-та среща на външните министри ЕС – АСЕАН.

Захариева и Прамудвинай отбелязаха отличното сътрудничество между двете страни, които празнуват 45 години от установяване на дипломатически отношения. За съжаление двете държави нямат акредитирани посолства, а се представляват на ниво “почетни консули”, което затруднява контактите.

Ежегодно над 1500 българи посещават Тайланд с цел отдих и туризъм. От тайландска страна е проявяван интерес за инвестиции в туристическия бранш у нас, но до момента няма реализирани проекти по тази линия.

Захариева се срещна с първата жена външен министър на Судан

Министрите Захариева и Прамудвинай отчетоха, че вече е окончателно съгласуван текст на Споразумение за безвизови облекчения с Тайланд за притежателите на дипломатически и служебни паспорти, което може да бъде подписано при подходящ повод.

От българска страна е отправено предложение за подписване на Договор за трансфер на осъдени лица, като през май 2019 г. е изпратен проект на текст. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама