Хасан Азис: ДПС участва на тези местни избори с утвърдени специалисти

19:35, 25 сеп 19 25 2130 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''По брой на кметове и общински съветници ДПС е втора и трета политическа сила и това, е защото сме близо до хората'', това заяви кметът на Кърджали Хасан Азис в ефира на bTV.

Що се отнася до твърдението на Цветан Цветанов, че ГЕРБ се оттегля от смесените райони в полза на ДПС, Азис заяви, че не е в неговата „компетенция да коментира”, но явно „на господин Цветанов му е направило впечатление, че движението „участва на тези местни избори със силни кандидатури, утвърдени специалисти и авторитети”.

Хасан Азис коментира и твърденията на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че „Кърджали тъне в тъмнина”, макар че за улично осветление са отпуснати 4,5 млн. лева, а градският парк ще бъде превърнат в бетонна бутафория и игрища.

Цвета Караянчева гневна: Родният ми град Кърджали се е превърнал в джунгла

„Унищожаването на един парк е самоубийство за един кмет”, категоричен е Хасан, който заяви, че се правят реконструкции на стадиона на „Арда”, след влизането на отбора в Първа професионална футболна лига, което е било мечта на всички кърджалийци, за да може тима да посреща достойно своите съперници от България и чужбина.

Що се отнася до уличното осветление в Кърджали, до края на октомври по улиците на града ще заработят 6500 лед лампи, които се саморегулират. Това ще е наймодерното улично осветление в България, заяви Хасан Азис.

Като заместник-председател на Националното сдружение на общините в България, Хасан Азис смята, че държавата трябва да се засили децентрализацията и държавата да поеме по-голям дял във финансирането на някои ресори.

Като пример той посочи, че общините се грижат за 20 000 километра пътища, но с бюджет пет пъти по-малък от този на държавата. Затова от Националното сдружение на общините са поискали от финансовия министър Горанов да увеличи сумата за капиталовите разходи на общините със 100 милиона лева, от които 70 милиона да отиват за поддръжката на пътищата.

Хасан Азис: Малките общини не могат да си позволят пътища без винетки

Освен увеличение на средствата за поддръжка на пътища, са поискани и повече пари за социални услуги - 173 милиона лева, от които 100 милиона да отиват за програмите „Личен асистент”, „Социален асистент” и „Домашен помощник”. Според Азис в тези програми трябва да се включат повече хора, а общините продължават „държавни политики с техни средства”.

„Управителният съвет на Националното сдружение на общините постигна един политически баланс за всички нас, затова местната власт има най-голяма подкрепа сред хората”, заяви Азис по повод на взаимодействието между кметовете от различни политически сили в организацията.

Местната власт е прекалено зависима от централната и това е голям проблем, смята кметът на Кърджали. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама