Фандъкова: Опонентите ми предлагат всичко без идеи как да го финансират

09:10, 26 сеп 19 25 1946 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

''Решението да се кандидатирам за четвърти мандат взех след голяма равносметка за това какво съм свършила и какво не за София'', това заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова пред БНТ.

''Над 100 са големите обекти, които успяхме да направим, за да улесним движението на хората в града в последните години, а това е огромен успех'', отчете Фандъкова.

''Уморих се от внушения, че в общината се работи на тъмно – не е вярно, всички договори на общината са публични в нейния сайт и са достъпни за всеки, който го отвори'', уточни кандидатът за следващ кметски мандат.

Манолова: Западен парк е показателен за ремонтите на Столична община

''Сега ще се насочим към кварталните улици. Вчера бях в кв. Овча купел, вече приключва ремонтът на този огромен булевард. Видах сигнал за непочистени шахти и оттоци и бързам да успокоя, че строителите ще почистят всички шахти преди да предадат обекта. В същото време и от столичния Инспекторат също ежедневно преглеждат шахтите и почистват падналите листа. В следващите месеци ще се открият още четири метростанции'', съобщи кметът и допълни, че акцент в програмата й през следващите години ще бъде справяне с проблема с паркирането в кварталите.

''Моите опоненти предлагат и обещават всичко, но трябва да си даваме сметка, че това са проекти на стойност 10-20 пъти повече спрямо бюджета на София – трябва да е ясно откъде тези проекти ще получат финансиране'', категорична беше тя. 

Мая Манолова: Битката за кмет на София не е между ГЕРБ и БСП

Над 1000 са новите детски площадки и градини в междублоковите пространства, съобщи Фандъкова и допълни, че това е само началото на работата между блоковете.

''Трябва да си даваме сметка за възможностите си – свършихме огромна работа – над 100 обекта сме завършили. В „Овча Купел“ имахме възможност да оправим две улици – „Народен герой“ и „Народно хоро“, - те са проблемни от години, но със затварянето на ул. „Президент Линкълн“ съвсем трябваше да блокираме напълно живущите в квартала, ако бяхме започнали и тези две'', припомни Фандъкова.

ГЕРБ: Манолова показва пълна липса на компетентност за европейските проекти

Кметът отчете, че за пет години София е сменила над 90% от автобусите и те вече са нови. „В предишната си кампания обещах средната възраст на превозните средства в градския транспорт да спадне значително, и изпълних обещанието си“.

Фандъкова посъветва следващият, който ще бъде избран за кмет на София, да направи проверка на всички процедури по обществени поръчки. „Тези проекти няма да приключат преди изборите, и който и да е следващият кмет, може да направи проверка и да види, че всичко е чисто,“ каза тя. 

„Силата на г-жа Манолова е в говоренето. За съжаление, в тази кампания чувам много лъжи. Нека да сме ясни – всички договори, по които общината работи, са публични. Така, когато договорът изтече, - например за почистването, - той не може да бъде удължен. А без нова поръчка за сметопочистване София ще се изправи пред нова криза с боклука. А аз заварих София в такава криза и я реших успешно“, каза кметът и допълни, че в програмите на опонентите си не е видяла нищо по-различно от проектите, които вече са планирани от общината.

"Спаси София" иска спиране на търга за сметопочистване

„Единствената разлика е, че в чуждите предизборни програми дори не е описано откъде ще се вземат парите за тях. Например, ако сега се спре поръчката за електробусите, ние ще загубим парите, а аз няма да допусна това“, допълни Фандъкова. 

„Като се каже „Граф Игнатиев“ се сещам за онази улица, която беше кошмарна – разбира се, че помня и грешките в проектите за ремонта, но сега минавам със спокойствие по нея, възложих да се премахнат перките и да се сложат други предпазители, за да се чувстват добре софиянци. Има още работа по улицата – да се оживи пл. Славейков, да се върнат книгите, но главният архитект с екипа му работят по това“, уточни кметът.

По думите й съставът на общинския съвет е много важен, също са от изключителна важност и хората, които ще станат районни кметове, защото общинската работа е екипна. „В общинския съвет трябва да имаме хора, на които да разчитаме и да работим заедно, не хора, които само да гласуват и да дават идеи“, допълни Фандъкова.

''В политиката доверието е най-важно, а хората, които са изпаднали от новата листа с общински съветници на ГЕРБ са загубили доверието на хората, не само моето'', допълни кметът.

Ясна е листата на ГЕРБ и СДС в София

''София има огромен шанс в момента да привлече стратегически инвеститор с качествени работни места – видяхме, че по този начин задържаме младите хора в града си'', каза Фандъкова и заяви, че се гордее с „промяната в града си, нямам друга мотивация, нямам нездрави политически амбиции – доказала съм го. Само аз знам как съм защитавала проектите си и включително на национално ниво“.

Фандъкова допълни още, че е провела разговори с министъра на енергетиката Теменужка Петкова , според които Топлофикация-София ще има възможност да получава доставки и от други източници, не само от Булгаргаз. Това ще доведе до намаляване на цената на парното за софиянци.

„Местните избори са състезание на идеи за мен. Политиката винаги е означавала промяна в определени сфери – в София хората са компетентни, запознати, интелигентни – имат широк достъп до много информация – много е важно да има идеи за промяна на града. Затова не е въпросът да можеш само да обещаваш – трябва да имаш идея за финансиране на всеки проект, необходимия опит, както и сила, воля и подходящ екип, за да изпълниш поетите ангажименти“, завърши Фандъкова.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама