Журналисти застанаха в жива верига пред БНР

12:40, 26 сеп 19 25 2984 Шрифт:
Цветилена Симеонова Автор: Цветилена Симеонова

Стотици хора се събраха пред сградата на БНР в знак на протест със случващото се със свободата на словото, предаде репортер на ТОПНОВИНИ.

"Готови сме да пренесем на ръце сигналът от радиото до телевизионната кула, като в онзи злополучен ден", заяви един от протестиращите.

Исканията на присъстващите са за "Свобода на словото".

Асоциацията на европейските журналисти – България организира протест под мотото „Да дадем сигнал“ заради безпрецедентната ситуация на цензура в БНР и повсеместния натиск върху журналистите в България. АЕЖ искат международно разследване на случая, защото възложената от главния прокурор проверка бе прехвърлена на заместника му, с което смятат, че няма да се постигне обективно разследване. Също тка се опасяват, че няма да стане ясно кой всъщност е наредил спирането на сигнала на радиото на 13 септември.

Десетки журналисти и граждани застанаха в жива верига от сградата на радиото до телевизионната кула.

Символичен акт, който извършиха беше предаването от ръка на ръка на радио.

Действията им са вследствие на безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември за близо пет часа, както и на опита за сваляне от ефир на журналистката и водеща Силвия Великова.

Прокуратурата, СЕМ и КРС назначиха проверки по случая, след които стана ясно, че прекъсването не се дължи на профилактика, както твърдяха от ръководството на БНР.

Очаква се утре СЕМ да реши дали ще отстрани от длъжност генералния директор на радиото Светослав Костов. Оставката му беше поискана от редколегията на "Хоризонт" заради опит за контрол върху свободата на словото.

Самият Костов заяви в отворено писмо до медиите, че няма да подаде оставка. Той посочи, че под никаква форма не е упражнявал контрол върху словото и публичното общуване.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама