Иновативна технология ще изследва прецизно дарената кръв за хепатити и ХИВ

11:08, 26 сеп 19 25 1954 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Въвеждат иновативна технология в България за кръводаряването, която ще даде по-голяма сигурност на хората, които се включват в такива благородни инициативи. Тя позволява прецизно и бързо да бъде изследвана дарената кръв за хепатити и ХИВ. Това съобщи министърът на здравеопазванетоКирил Ананиев, който присъства на представянето на технологията в Националния център по трансфузионна хематология, цитиран от БТА.

Технологиятае най-съвременният метод за повишаване на качеството и безопасността на кръвта и кръвните съставки. Предвидени са шест апарата, с които ще се работи, като два от тях ще останат в столицата, а останалите ще бъдат в регионалните центрове по трансфузионна технология в страната.

Финансирането за апаратурата е от Министерството на образованието и науката и е на стойност 5 млн. лв.

„За мен е от изключително значение, че въвеждаме НАТ – технологията за диагностика на донорската кръв за трансмисивни инфекции и вдигаме качеството на трансфузионната система на България на световно ниво. По този начин ще повишим сигурността на дарената кръв и на кръвните компоненти и ще създадем възможност за предотвратяване случаите на заразяване на пациенти с трансмисивни инфекции поради ранно им откриване. До сега се работеше по два метода, които са много чувствителни, но скритият „прозоречен“ период, в който не може да се открие налична инфекция, стига до повече от 3 седмици. NAT-технологията скъсява изключително много времето – до 3-4 дни, в което излизат резултатите на изследваната кръв и кръвни компоненти“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама