Нова агенция ще отговаря за публичните предприятия

11:28, 26 сеп 19 / Икономика 25 1384 Биляна Иванова
1

Парламентът прие изцяло нов Закон за публичните предприятия, изготвен от Министерски съвет, предаде репортер на ТОПНОВИНИ. 

Публични предприятия според закона са търговските дружества с над 50% държавно или общинско участие в капитала, както и дъщерните им дружества.

Със закона се създава нова Агенция за публичните предприятия и контрол, която сменя досегашната Агенция за приватизация и следприватизационен контрол. Изпълнителния й директор ще се отчита на премиера или на вицепремиер.

Първоначалната идея на министъра на икономиката Емил Караниколов беше в новата агенция да се слеят тази за приватизация и за инвестиции. Гласуването беше отложено, а след дискусии беше решено да не се прави такава мегаагенция.

Министерски съвет ще одобрява участието на държавата в публичните предприятия. Ще може да дава права и на компетентните министри, и на новата агенция.

Ръководството на публичните предприятия ще се назначава с конкурс, като независимите членове (тези, които не са представители на държавата) трябва да са не по- малко от 1/3.

От КНСБ се обявиха против отпадането на възможността представители на работниците и служителите да участват в управлението на публичните предприятия.

Ако се образува ново дружество с държавно участие, парламентът ще взима решението за приватизация. Новата агенция ще сключва сделката.

Законът се счита като едно от условията за приемане на България в еврозоната.

 

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 84 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.