Над 1200 души се разаболяват от рак годишно

14:45, 26 сеп 19 25 2002 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Между 1200 и 1600 нови случаи на заболели от рак се регистрират всяка година. "Нашият екип от 130 души сме обгрижили 45 000 души за миналата година, като 37 000 са прегледани, а 8000 са преминали курс по химиотерапия", каза управителят на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Борислав Димитров цитиран от БГНЕС. Той показа обновените коридори на лечебното заведение и закупената нова медицинска апаратура със средства на болницата пред заместник-кмета по транспорт Дончо Барбалов.

„През последните четири годинив лечебното заведение беше обновена апаратурата. Това включва новия компютърен томограф, който от тази година вече може да прави32 среза, а не 16, както беше досега.Разполагаме с дигитален мамограф. Инвестирахме значителни средства в закупуването на техника за дозиране и приготвяне на лекарства. Това се осъществява с помощта на полуавтоматична система, като има бокс, в който това може да се извършва и ръчно“, разясни д-р Димитров.

Паралелно с подмяната на техниката е направен и ремонт на сградния фонд за над 1 млн. лв. „Изцяло беше подновена дограмата, отоплителната и ВиК инсталациите и осветлението“, посочи още той.

Димитров акцентира на факта, честоличната община подкрепя усилията им да правят профилактични прегледи чрез програмата им за „Скрининг на рак на млечната жлеза, на онкологични заболявания и рак на простата, и подчерта, че изследванията и профилактиката при тях са безплатни и не са кампанийни, а ежедневни.

Тази неделя в Южния парк в рамките на маратона 5kmrun, специалист на болницата ще прави безплатни прегледи с мобилен апарат.
 
Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама