Акцент на деня: ''Да дадем сигнал''

17:30, 26 сеп 19 25 3282 Шрифт:
Автор: eDesign

Стотици се събраха пред сградата на БНР в знак на протест заради свободата на словото.

Протестът беше организиран от Асоциацията на европейските журналисти и се състоя под мотото ''Да дадем сигнал''. Повод за това е безпрецедентната ситуация на цензура в БНР и оказването на натиск върху журналистите в България. 

Десетки журналисти и граждани застанаха в жива верига от сградата на радиото до телевизионната кула с искания за "Свобода на словото".

Демонстрантите носеха номера от 1 до 111, въпреки че хората бяха много повече. Целта беше номерацията да покаже мястото, което заема България по свобода на словото в класацията на "Репортери без граница".

Символичен акт, който извършиха беше предаването от ръка на ръка на старо радио.

"Готови сме да пренесем на ръце сигналът от радиото до телевизионната кула, като в онзи злополучен ден", заяви един от протестиращите.

"Догодина ще ни трябват повече номера", казваха събралите се, според които България ще падне още по-надолу в класацията.

Недоволството беше предизвикано от спирането на сигнала на програма "Хоризонт" на 13 септември за близо пет часа, както и на опита за сваляне от ефир на журналистката и водеща Силвия Великова.

Прокуратурата, СЕМ и КРС назначиха проверки по случая, след които стана ясно, че прекъсването не се дължи на профилактика, както твърдяха от ръководството на БНР.

Междувременно депутати от две комисии в парламента - бюджетната и тази за медиите, решиха Сметната палата да влезе на проверка в БНР.

Финансовият одит ще е за периода януари 2017 до септември 2019 г. Решението идва, след като лично премиерът Бойко Борисов поиска одита.

Извършването на проверката трябва да започне от 1 октомври тази година и срокът за внасяне в НС на окончателния доклад е 31.01.2020 г. 

Очаква се утре СЕМ да реши дали ще отстрани от длъжност генералния директор на радиото Светослав Костов. Оставката му беше поискана от редколегията на "Хоризонт" заради опит за контрол върху свободата на словото. 

Според него случилото се води до противопоставяне на служителите и уронване на престижа на радиото. Костов твърди, че няколко човека използват СЕМ за проводник на лични интереси и клевети.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама