Кметове, разследвани от прокуратурата, отново влизат в изборната надпревара

20:20, 26 сеп 19 25 3207 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Кметове, разследвани от прокуратурата, отново влизат в надпреварата за изборите. Някои от тях са дали стотици хиляди лева за цветя, озеленяване и храсти, предаде bTV.

Според юристи една от най-разпространените схеми за злоупотреба с европейски или държавни пари е именно чрез зелените проекти.

От 2016 г. до момента община Септември е похарчила над 750 000 лева за озеленяване.

"Озеленяването, което ние от инициативния комитет го кръщаваме „Теменужките”, които по главната ги има засадени, е най-лесният начин да се крадат пари. Защото тези цветя утре не могат да бъдат проверени от прокуратурата така лесно”, обясни Николай Баташки от Инициативен комитет за Септември.

От комитета твърдят, че са подали серия сигнали до прокуратурата, включително за цветята.

Кметът Марин Рачев, кандидат за нов мандат, е с осъдителна присъда на първа инстанция за неплатени данъци. Срещу него е образувано и досъдебно производство по подозрения за умишлена безстопанственост.

В писмена позиция пиарът на общината заяви, че кметът не е осъждан и че разследването срещу него не означава, че е виновен:

„Разследванията и делата, които се водят срещу него, по категоричен начин показват –не, че той е виновен, както се опитват някои лица от опозицията да внушат, а точно от това става ясно, че той никога не е имал чадър от политически партии или други институции”.

За злоупотреби с пари за озеленяване сигнализират и в община Златица, като твърдят, че над 1 милион лева са похарчени за облагородяване на терените между няколко блока.

„Беше земя, но я покриха с още един пласт земя. Посяха райграс. Посадиха ги тия дръвчета. Това е за над 1 милион лева. И това е – 4 беседки и райграс, и асфалтиране пред тези блокове 200 квадрата и тези отгоре”, каза Стоян Шиеков.

Агенцията за държавна финансова инспекция е установила нарушения за над 300 хиляди лева по този проект. Прокуратура разследва кмета на общината и по подозрения за злоупотреби заради ремонт на училището.

Магдалена Иванов отказа коментар. Тя е кандидат за общински съветник на предстоящите избори.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама