Торбичките за чай крият опасности

07:30, 28 сеп 19 / Любопитно 25 2212 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една чаена торбичка след варене изпуска милиарди частици микро- и нанопластика във водата. Това са установили изследователи от университета Макгил в Канада. Резултатите от научната работа са публикувани на уебсайта за екологични науки и технологии, предаде БГНЕС.

Отбелязва се, че от една торбичка чай в напитка може да се получат около 11,6 милиарда микрочастици пластмаса и 3,1 милиарда наночастици. Специалистите отбелязват, че това значително надвишава количествата, които се намират в други видове храни и напитки, включително водата в пластмасови бутилки.

По време на експеримента са използвани няколко луксозни, нехартиени торбчки с четири различни вида плодов чай, от които са отстранени чаените листа и които са залети с вряла вода при температура 95 градуса по Целзий в продължение на пет минути. Тогава изследователите филтрирали водата и по-специално изследвали използваните торбички под електронен микроскоп.

В резултат се оказа, че наночастиците, които се появяват във водата, първоначално не се съдържат в сашетата, те се появяват след процеса на варене.

След това изследователите добавиха получените наночастици към хранителната среда, обитавана от ракообразни и разкриха модел на увеличаване на концентрацията на пластмасови частици и появата на смущения в развитието на планктонни ракообразни. Въпреки това, учените тепърва проучват как тези частици могат да повлияят на човешкото здраве.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама