Лични истории за прехода през 89-а, анализи и поглед към бъдещето в нов сборник "Времето е наше"

19:00, 28 сеп 19 / Култура и наука 25 1135 Topnovini
1

Сборникът „Времето е наше?“, посветен на 30-годишнината от 1989 г. и българския преход, предоставя лични истории, анализи и поглед към бъдещето.

Сборникът е опит за анализ и преодоляване на случилото се през последните 30 години в България. Събира в себе си лични разкази за прехода, критически анализи, както и визии за възможни пътища напред.

Личните истории са продукт на отворена покана от сп. dВЕРСИЯ към читателите да споделят своите „истории на прехода“ в България. Тук са историите за това да родиш дете в началото на промените, да бъдеш дете през 1990-те; свидетелствата за престъпността и личното облагодетелстване; проявите на разочарование, индивидуална и обществена лудост. Тук е и разказът за това как и на кого държавата остави водещата роля, каква беше реалната приватизация и как се промениха обществените услуги.

Критическите анализи разглеждат последните 30 години през призмите на дисциплини като политикономия, политология, история, културна критика. Те спомагат за изграждането на едно по-цялостно разбиране за практическите и политическите измерения на прехода.

Представянето на сборника, издаван от колектив на сп. dВЕРСИЯ, е на 16 октомври от 18:30 часа в Камерна зала “Академик” на Националния студентски дом, София. Сборникът е свободно достъпен за сваляне и разпространение в електронен формат.

Той съдържа и кратки визионерски текстове на хора от различни поприща и с различни убеждения. Те споделят как виждат по-справедливо и по-солидарно бъдеще.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Кой кандидат за кмет е с по-големи шансове на изборите в София?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 83 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.