В Австрия се провеждат предсрочни парламентарни избори

07:30, 29 сеп 19 / Свят 25 1911 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

В Австрия се провеждат предсрочни парламентарни избори. До тук се стигна след разпада на управляващата коалиция, настъпил след избухналия през май корупционен скандал, известен като "Ибисагейт".

Въпреки скандала, проучванията сочат победа за партията на консерватора Себастиан Курц, който вероятно ще се завърне в канцлерството само няколко месеца след разпада на коалицията му с крайнодясната Партия на свободата. По всичко изглежда, че Австрийска народна партия (АНП) ще спечели вота. Тя обаче се нуждае от стабилна коалиция, за да има мнозинство в парламента.

Курц излезе почти незасегнат от скандала с вицеканцлера от крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе и предпочете да отиде на нови избори, отколкото да бъде изнудван от популистите.

От своя страна Партията на свободата също не загуби твърде много от популярността си, като социолозите ѝ дават около 20% подкрепа за изборите. Социалдемократите се очаква да вземат около 21-22% от гласовете, а Зелената партия се очертава като четвърта сила – с около 13 на сто.

Евентуален нов съюз на АНП с крайната десница би могъл да навреди на имиджа й. Затова тристранна коалиция със социалдемократите и Зелената партия също изглежда вероятен изход от изборите.

"Ибисагейт" започна когато „Шпигел” и „Зюддойче цайтунг” разпространиха видеоматериал, заснет тайно в испанския курорт Ибиса две години преди това - месеци преди парламентарните избори, които вкараха Партията на свободата във властта. В него лидерът на партията Хайнц-Кристиан Щрахе предлага на жена, представила се за племенница на руски олигарх, държавни строителни поръчки на завишени цени, когато влезе във властта, като в замяна иска да получи дарение за партията и я съветва също да закупи влиятелния таблоид в страната „Кронен цайтунг“, който да му окаже подкрепа по време на предизборната кампания.

В хода на разговора той споменава и имена на известни предприемачи, за които твърди, че спонсорират партията му. Вследствие на разпространения компрометиращ видеозапис Хайнц-Кристиан Щрахе подаде оставка от всички постове – вицеканцлер и председател на Партията на свободата, а след него и другият участник в записа Йохан Гуденус, председател на групата на партията в парламента, сочен като бъдещ партиен лидер, направи същото.

"Ибисагейт" продължава да е обект на официално разследване, а отзвукът от нея не отшумява. Преди изборите арестуван бившият бодигард и приближен на Хайнц-Кристиан Щрахе, за когото се твърди, че е разполагал със скандални материали срещу бившия си шеф.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама