Акцент на деня: Оставка… СЕМ иска, на Костов не му стиска

17:30, 27 сеп 19 25 5561 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

СЕМ поиска оставката на генералния директор на БНР Светослав Костов по време на днешното си извънредно заседание.

Регулаторът му даде срок до края на следващата седмица да си подаде оставката. Ако това не се случи, мандатът му ще бъде прекратен предсрочно. След това ще бъде назначен временно изпълняващ длъжността, след което ще последва конкурс за избор на нов директор.

Желанието за предсрочно прекратяване на мандата на Костов идва след 5-часовото замлъкване на радиото на 13 септември и опита за отстраняване на журналистката Силвия Великова. Това предизвика проверка, която не доказа ясен технически проблем, който да налага спиране на сигнала. Случаят беше определен като безпрецедентен в историята на радиото. Заради това на 26 септември журналисти излязоха на протест за свободата на словото и образуваха жива верига от сградата на БНР до телевизионната кула. В акцията взеха участие и десетки граждани.

Членовете на СЕМ се обединиха около тезата, че приоритет в обществените медии е гарантирането на свободата на словото. Според тях със своите действия изпълнителният директор е поставил под съмнение работата си.

Давам си ясна сметка, че сме на прага на предизборна кампания, което усложнява ситуация. Но не може в БНР да звучи "Let it be" през 2019 г. в знак на протест срещу ръководителя“, коментира председателят на СЕМ София Владимирова. Тя посочи, че Костов е загубил доверието и на регулатора, и на работещите в радиото.

Минути по-късно Светослав Костов коментира, че няма да подаде оставка. “След като СЕМ намери основания да ме маха, нека го направи", каза той.

Междувременно парламентът реши Сметната палата да влезе в БНР, за да направи финансов одит за 2 години назад. Беше създадена и временна комисия, която 2 месеца да се занимава с казуса.

Комисията ще е съставена от 10 депутати, които от 1 октомври ще проучват фактите около спирането на ефира на националното радио, както и имало ли е опит за посегателство върху свободата на словото. Председател на комисията ще бъде Тома Биков от ГЕРБ, а зам.- председател Александър Симов от БСП.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама