Денят накратко – 27 септември

19:00, 27 сеп 19 25 2869 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Екипът на ТОПНОВИНИ подбра водещите теми от деня в рубриката „Денят накратко“.

Започна кампанията за местните избори, казусът с БНР има ново развитие, пожар избухна във военния завод "Дунарит" и още:

***

Старт на предизборната кампания

Започна кампанията преди местния вот на 27 октомври. Над 6,2 млн. българи имат право да гласуват за 59 партии и 7 коалиции. Над 29 хил. са кандидатите за общински съветници, а 1254 за кметове. Най-много са желаещите да управляват София (19) и Пловдив (14). Парламентът няма да работи 2 седмици преди изборите, за да могат депутатите да се включат в кампанията. Поне 16 народни представители се кандидатират за кметове, най-много са от БСП.

***

Гонят Костов за оставка, той не я дава

СЕМ поиска оставката на изпълнителния директор на БНР Светослав КостовМедийният регулатор даде едноседмичен срок на Костов да се оттегли от поста, ако това не стане мандатът му ще бъде прекратен предсрочно. Междувременно парламентът реши Сметната палата да влезе в БНР, за да направи финансов одит за 2 години назад. Беше създадена и временна комисия, която два месеца ще проучва  фактите около спирането на ефира на националното радио, както и имало ли е опит за посегателство върху свободата на словото. Всичко по темата може да прочетете в акцента на деня.

***

Пожар в "Дунарит"

Пожар избухна във военния завод "Дунарит". Огънят е възникнал в производствен цех с тротил, а заради инцидента служителите в завода бяха евакуирани. Повече за борбата с огнената стихия и предприетите мерки за безопасност може да прочетете тук.

***

Първи стъпки за премахване на съкратеното следствие

След като парламентарните групи направиха стъпка към премахването на съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления. Днес дапутатите решиха, че ще финализират промените преди да излязат в почивка за местните избори.

***

Нов старт на поръчката за детска болница

Търгът за строежа на национална детска болница е възобновен, след като КЗК даде зелена светлина да се избере изпълнител докато спорът по процедурата се реши по същество. През август КЗK спря процедурата по провеждането на обществената поръчка за Националната детска болница, заради жалбата на Камарата на архитектите. 

***

След земетресението в Истанбул

Двама души са починали и 43-ма са ранени по време на земетресението с магнитуд 5.8 по Рихтер, което разлюля Истанбул в четвъртък. Повредени са много стари сгради, главно по морското крайбрежие. Трусът беше усетен и у нас, но без последици. След земетресението са регистрирани над 100 вторични труса.

***

Карта на локвите в София

Столичният инспекторат събра в списък критичните места в София, на които се образуват най-големи локви при силен дъжд. Всичко за инициативата, може да видите тук.

***

Григор Димитров отпадна от турнира в Ченду

Григор Димитров отпадна на четвъртфиналите на АТР 250 тенис турнира в Ченду, КитайБългаринът отстъпи на Александър Бублик (Казахстан) със 7:5, 6:7(9), 6:7(3) след повече от два часа и половина игра.

 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама