Къщата на Пейо Яворов вече е собственост на Столична община

16:21, 27 сеп 19 25 2434 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Една от емблемите за София сгради – къщата на Пейо Яворов на улица „Г.С. Раковски”, вече е собственост на Столична община.

Новината съобщи кметът Йорданка Фандъкова, която припомни поетият преди години ангажимент за спасяването на сградата, след като беше обявена за продан от частен съдия изпълнител, съобщава БГНЕС.

Столична община е готова да даде 1,2 млн. лв. за къщата на Яворов

В личния си профил във Facebook, Фандъкова съобщи, че предстои процедурата по придобиване от общината да бъде завършена.

Реставрация на къщата ще започне през 2020 година, обещава още Фандъкова: „През следващата година ще започнем реставрация, тъй като сградата се нуждае от конструктивно укрепване”.

Настоящият кмет е категоричен, че къщата на Яворов остава музей и ново място за литературни четения и изложби.

Заместник-кметът по образование и култура Тодор Чобанов съобщи, че за покупката на къщата Столична община е платила 1,285 млн. лева с ДДС. Чобанов обяви, че пазарната цена на имота е била 1,4 млн. лева.

През октомври 2018 г. къщата, в която поетът и революционер Пейо Яворов e прекарал последните години от живота си, беше обявена за продажба от частен съдебен изпълнител, а имотът оценен на стойност 1 628 758 лева.

Къщата на Яворов в София функционира като музей от 1963 г. и в нея се съхраняват ценни сбирки от ръкописи, оригинални фотографии, както и личната библиотека на поета.

Столичната община отива на търг за къщата на Яворов

В къщата Пейо Яворов и Лора Каравелов живеят до фаталната вечер, в която тя отнема живота си, а той ослепява в опит да се простреля.

На 17 октомври по стар стил се отбелязва годишнина от смъртта на големия български поет, автор на „В полите на Витоша“ и „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“. На 13 януари честваме рождението на поета. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама