Здравото сърце иска меню от пилешко и риба, ядки и боб

09:56, 29 сеп 19 25 2377 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Отказът от тлъсто месо в полза на домашни птици или риба, употребата на сушени кайсии, боб и ядки, както и ограничаването на приема на захар ще помогне за запазване здравето на сърцето, следва от препоръките, публикувани на уебсайта на Националния медицински изследователски център по превантивна медицина на руското Министерство на здравеопазването.

Световният ден на сърцето се отбелязва на 29 септември. Според Световната здравна организация (СЗО) сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смърт в световен мащаб и ситуацията едва ли ще се промени в близко бъдеще. СЗО прогнозира, че около 20,6 милиона души ще умрат от сърдечно-съдови заболявания през 2030 година.

"Балансираната диета е първата стъпка към здраво сърце. Тя осигурява на човека полезни вещества, които са необходими за нормалното функциониране на всички функционални системи на тялото и поддържане на нормално телесно тегло", се казва в материала.

При избора на ястия експертите съветват да се даде предпочитание на домашни птици, риба и морски дарове, както и да се изберат млечни и несладки млечни и кисело-млечни продукти.

Освен това трябва да увеличите и приема на храни с високо съдържание на калий и магнезий, като сушени кайсии, боб, ядки и хляб с трици, се сочи още в препоръките.

Зеленчуци и плодове дневно трябва да се консумират най-малко 400 грама, но консумацията на захар, сладкиши, сладкарски изделия и сладки безалкохолни напитки трябва да бъде ограничена, тъй като те са доста висококалорични, подчертава уебсайтът.

Консумацията на продукти, съдържащи омега-3 мастни киселини - несолена скумрия, сьомга, пъстърва, ще бъде полезна за сърцето. В същото време тлъстото месо, сметаната и мазната извара трябва да бъдат ограничени в менюто.

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама