Центърът за сигурност на Цветанов с голяма международна подкрепа

11:00, 29 сеп 19 / Политика 25 3547 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Международна подкрепа за ЕАЦС е знак, че в София се случва нещо необичайно.

На 16 септември 2019 г. в София бе учреден Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС), с председател Цветан Цветанов. Сред учредителите бяха видни обществени дейци, експерти в сферата на сигурността, политически анализатори и интелектуалци.

Центърът получи подкрепа от академичните среди в лицето на проф. Румен Кънчев - експерт по международна сигурност и бивш зам.- министър на отбраната, както и проф. Евелина Келбечева - професор по история в АУБ, Благоевград. В дните последвали учредяването на Центъра той получи подкрепа от широк кръг обществени организации, експерти, академици и публични личности, неучаствали в учредяването му. Това показа категорично нуждата на българска територия от сериозна и работеща евроатлантическа организация, която да адресира проблемите на сигурността, геополитиката и цивилизационния избор на страна ни.

Проблеми, които изглеждат все по-наболели и неадресирани в последно време.

Ако до някаква степен подкрепата, която Центърът получи на родна почва беше очаквана и разбираема с оглед на все по-сложното и опасно положение на евроатлантизма у нас, то широката подкрепа за него отвън надмина всякакви очаквания и дори породи определен дискомфорт в средите, които са геополитически противопоставени на целите на Центъра. Забелязахме този дискомфорт от тяхна страна в лицето на шумните и притеснени реакции под новините за всяка поредна подкрепа, която Центърът получи официално отвън. Подкрепа, която продължава да идва почти ежедневно и към този момент – 2 седмици по-късно. Нека разгледаме имената и биографиите на някои от хората и организациите, които са се обявили в подкрепа на Центъра, за да придобием по-обективна преценка с каква реална сила и легитимност ще се ползва той.

На първо място това е Центъра за европейски изследвания “Вилфрид Мартенс” – 10-тият най-голям „Тинк-Танк“ на планетата и официалният такъв на Европейската народна партия (ЕНП) – най-голямата партия в Европейския парламент.

 ЕАЦС се ползва с пълната подкрепа на “Вилфрид Мартенс” и ЕНП, като получи официално писмо за подкрепа от Микулаш Дзуринда, председател на Центъра за европейски изследвания „Вилфрид Мартенс. Антонио Лопес - генерален секретар на Европейската народна партия и член на Изпълнителния съвет на Центъра за европейски изследвания, също заяви своята подкрепа на среща с Цветан Цветанов и изпълнителния директор София Петкова.

Освен с него Цветанов и Петкова се срещнаха и с Томи Хухтанен, изпълнителен директор на “Вилфрид Мартенс”, както и с Жозеф Дол, председател на Европейската народна партия и член на Изпълнителния съвет на “Вилфрид Мартенс”.

Към момента в България няма НПО, което да се ползва с толкова директна подкрепа от страна на водещата партия в Европейския парламент и нейния официален „Тинк-Танк“.  

На второ място, но не по важност, идва подкрепата за Центъра от САЩ. Само преди дни представители на Международния републикански институт посетиха Евро-Атлантическия център за сигурност и изразиха своята подкрепа за бъдещи съвместни действия.

Скот Мастик, заместник-председател за програми на Международния републикански институт, Пол Маккарти, регионален директор за Европа и Оуен Поун, резидентен директор на програмата в Северна Македония, се срещнаха с председателя на Управителния съвет на центъра Цветан Цветанов и изпълнителния директор София Петкова, за да обсъдят основните параметри на предстоящите инициативи и проекти на Евро-атлантическия център за сигурност.

Въпросните инициативи биха получили изключително сериозен тласък, ако бъдат подкрепени от Международния републикански институт, тъй като това е една от най-мащабните организации в тази сфера изобщо – НПО с над 400 служителя и близо 100 милиона долара годишен бюджет. Нещо повече, като организация близка до Републиканската партия в САЩ (покойният Джон Маккейн беше неин председател от 1993-та до смъртта си през 2018-та) взаимната работа на Центъра в София с нея би му предоставила безпрецедентни връзки и подкрепа от текущата администрация в Белия дом.

Това бива допълнително подчертано от подкрепата, която ЕАЦС получи лично от Фиона Хил - специален сътрудник на президента на САЩ Доналд Тръмп и старши директор по въпросите за Европа и Русия към Националния съвет за сигурност (2017-2019). Старши изследовател и директор на Центъра за САЩ и Европа в института „Брукингс“ – тя бива определяна като американката, която най-добре познава Владимир Путин. В писмото, която изпрати до Центъра се казва:

„Поздравления за стартирането на Евро-атлантическия център за сигурност. Това начинание е отлично развитие за България и Черноморския регион и не би могло да бъде нито по-навременно, нито по-необходимо, отколкото е в този момент в международните отношения. Високо ценя сътрудничеството ни по време на работата ми в Националния съвет за сигурност на САЩ и очаквам с нетърпение да работим тясно с Вас и колегите Ви в качеството ми на старши изследовател към Програмата по външна политика в института „Брукингс”.

Отвъд посолството на САЩ в София, към момента не би имало друга организация в страната с толкова близки връзки и подкрепа от официален Вашингтон.

Освен от САЩ и Европа Центърът получи подкрепа от редица международни организации: "С голямо удоволствие научих новината за основаването на Евро-атлантическия център за сигурност. Убеден съм, че центърът много бързо ще се наложи като важен компонент в засилване на регионалната сигурност въз основа на евро-атлантическите ценности. Не бих могъл да се сетя за по-подходящ човек от Вас да е начело на тези усилия в България". Това се казва в писмо изпратено от Ърнест Херцог до Цветан Цветанов, ръководител на Отдела по сигурност на глобалната еврейска общност, изпълняващ длъжността на ръководител на Глобалното представителство на Световния еврейски конгрес в Израел. 

Сред останалите имена, изпратили официалната си подкрепа се нареждат такива като Дейвид Харис, главен изпълнителен директор на Американския еврейски комитет, Агустин Диаз де Мера, бивш евродепутат, бивш депутат в парламента на Кралство Испания и бивш Директор на Полицията на Кралство Испания, посланик Даниел Фрийд и много други.

Анализът би станал прекалено дълъг ако се опитаме да изброим всички имена и организации, застанали зад Евро-атлантическия център за сигурност в София.

Не само броят, но и мащабът на влиянието на въпросните личности и организации доказват едно: този Център не е просто поредният „Тинк-Танк“ или градско НПО. Той е нещо повече, нещо, което може би към момента не е имало на родна почва и следователно би било трудно да вкараме в съществуващи рамки.

 Едно е сигурно – Центърът е привлякъл достатъчно сериозна международна подкрепа, за да стартира своята дейност уверено. Тепърва следва да видим до какви проекти и инициативи ще доведе това, но с оглед мащабите на подкрепата за Центъра те със сигурност няма да бъдат незначителни или да останат незабелязани.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама