Французите се сбогуват с бившия си президент Жак Ширак

17:00, 29 сеп 19 / Свят 25 1965 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Франция изпраща бившия президент Жак Ширак (1932-2019 г.) с градска панихида в парижкия комплекс "Дом на инвалидите". Стотици французи вече отдадоха почит на Ширак в Елисейския дворец и кметството. Хиляди французи се подписаха в книга за съболезнования в Елисейския дворец.

В понеделник е обявен национален траур, а френският лидер Еманюел Макрон ще води траурна церемония, на която Ширак ще бъде изпратен с военни почести. Очаква се около 30 правителствени ръководили да присъстват. След това бившият президент ще бъде погребан до дъщеря си Лоранс на частна церемония в Монпарнас.

Светлините на Айфеловата кула изгаснаха в памет на Жак Ширак

Бившият президент на Франция Жак Ширак почина на 86-годишна възраст. Ширак беше държавен глава на Франция между 1995 и 2007 година, а след това беше пожизнен член на Конституционния съвет. Той беше и премиер на два пъти (между 1974 и 1976 г. и между 1986 и 1988 г.), а в периода между 1977 и 1995 г. беше кмет на Париж.

Ширак е роден през 1932 г. в семейството на изпълнителен директор на самолетна компания. Той започва кариерата си на държавен служител през 1950-те години и дори се присъединява към комунистите, но през 1967 г. се състезава за депутатско място в Националното събрание (френския парламент) като голист (от тогавашния френски президент Шарл дьо Гол).

Като президент беше известен с икономическите си политики, основани на дирижизма, който е икономическа доктрина, в която държавата играе голяма роля, включително по отношение на инвестициите.

Политици отдават почит на починалия Жак Ширак

Ширак също така се противопоставяше на инвазията на САЩ и оглавяваната от тях международна коалиция в Ирак през 2003 г. По негова инициатива президентският мандат във Франция беше скъсен от седем на пет години след референдум през 2000 г.

Той беше избран за президент през 1995 г., като си осигури втори мандат през 2002 г., подкрепен от 82% от избирателите, след като се състезаваше срещу лидера на крайната десница Жан-Мари льо Пен.

Като президент той получи инсулт през 2005 г., а през 2007 г. обяви, че няма да участва в следващите избори. След пенсионирането си създаде Фондация "Ширак", хуманитарна организация, която се стреми към мир и предотвратяване на конфликти по целия свят. Влошаването на здравето му обаче го принуди да прекрати политическата си дейност.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама