БАН чества 150 години от основаването си

07:15, 02 окт 19 25 1903 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снимка: БАН
Снимка: БАН

С изложба на открито, посветена на постиженията на научните звена на БАН и награждаване на ръководителите на най-успешните проекти по програмата за подпомагане на млади учени и докторанти Българската академия на науките открива честванията, свързани с отбелязванeто на 150-годишнината на Академията

Председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски ще открие изложбата на Моста на влюбените на НДК в 11.30 часа. Тържественото връчване на наградите на 41 млади учени от БАН, организирано от комисията за млади учени към 7-мото Общо събрание, ще се проведе в залата на Националния археологически музей на БАН от 17.00 часа (вход с покани).

Сребърна възпоменателна монета „150 години Българска академия на науките“ пусна в обращение Българската народна банка от 16 септември 2019 г. Предстои валидиране на марка по повод годишнината, специален документален филм разказва за историята на Академията, три книги – за сградата на БАН, която е паметник на българското културно наследство, кратка история, дарителството и благодетелите са подготвени по повод празника. Международна научна конференция „Актуални проблеми в изучаването на нематериалното културно наследство и прилагането на Конвенция 2003. Приносът на учените от БАН“  ще се проведе в Академията под егидата на ЮНЕСКО.

Тържествен концерт-спектакъл ще се състои на 12 октомври (събота), в зала 1 на НДК.  На тази дата през 1869 г. в румънския град Браила е учредено Българското книжовно дружество, а Българската академия на науките е негов правоприемник.

В съботния ден музеите на БАН (Природонаучен, Етнографски, Национален археологически и Национален антропологичен музеи) и Ботаническата градина на БАН ще са с „вход свободен“ за посетители.

Календарът на честването включва специални събития като Дни на отворените врати в институтите на Академията, научни конференции, семинари, публични лекции и др.

Цeнтралната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници  на БАН (в двора на „Научeн комплекс 2“ на БАН,  бул. „Цариградско шосе“ № 72) ще представи първия в България Демонстрационен павилион  с почти нулево енергийно потребление. В Световния ден на зрението – 8 октомври водещи специалисти ще говорят в БАН за превенцията и лечението на застрашаващи зрението заболявания. Органи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама