Принц Мохамед бин Салман: Убийството на Кашоги беше грешка, не съм го поръчвал

10:50, 30 сеп 19 / Свят 25 1859 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман заяви в телевизионно интервю, че поема пълната отговорност за убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги, но отрече твърденията, че е дал заповед за него, предаде Асошиейтед прес.

"Това беше отблъскващо престъпление. Като лидер в Саудитска Арабия поемам пълната отговорност, особено като се има предвид, че то е било извършено от лица, работещи за саудитското правителство", каза 34-годишният Бин Салман в интервю за предаването "60 минути" на CBS, предаде БТА.

Появяват се подробности за убийството на Кашоги

На въпрос дали е заповядал да бъде убит Кашоги, който го е критикувал в коментарни статии във в. "Вашингтон пост", Мохамед бин Салман отвърна: "Ни най-малко. Убийството беше грешка".

"Някои мислят, че трябва да знам какво вършат всеки ден 3 милиона души, които работят за саудитското правителство. Невъзможно е тези 3 милиона души ежедневно да докладват на лидера или на втория по значение човек в саудитското правителство", каза Бин Салман.

Според независим експерт на ООН има надеждни доказателства, че Мохамед бин Салман е замесен в убийството на Кашоги, а ЦРУ смята за вероятно заповедта за убийството да е дошла от саудитския престолонаследник.

Война между Саудитска Арабия и Иран би предизвикала "пълен срив на световната икономика", заяви още Бин Салман в интервюто и призова международната общност "да възпре" Техеран, предаде Франс прес.

"Ако светът не действа силно и твърдо за възпиране на Иран, ще станем свидетели на още по-тежка ескалация, която ще застраши световните интереси. Доставките на петрол ще бъдат нарушени и цените му ще скочат до невъобразими стойности, които не сме виждали никога през живота си", заяви Бин Салман.

Убийството на Кашоги ще се разследва от ООН само с резолюция на Съвета за сигурност

Според него последиците биха засегнали целия свят. "Регионът съставлява около 30 процента от световните запаси на енергоносители, около 20 процента от световните търговски потоци и около 4 процента от световния БВП. Представете си всичките тези три неща да спрат. Това означава пълен срив на световната икономика, а не само тази на Саудитска Арабия или на страните от Близкия изток", заяви Бин Салман.

Той определи като абсурдна атаката от 14 септември срещу саудитски петролни инсталации, която Рияд и Вашингтон приписват на Иран. "Няма стратегическа цел. Само един луд би нападнал 5 процента от световните запаси. Единствената стратегическа цел е да докажат, че са глупави и точно това и направиха", заяви саудитският престолонаследник.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама