НАСА: Хората не са подготвени за извънземен живот

21:40, 30 сеп 19 / Култура 25 2957 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Учен от НАСА твърди, че живот на Марс може да бъде открит след няколко години, но предупреждава, че Земята не е подготвена за това откритие.

Следващата година НАСА и сондите на Европейската космическа агенция (ЕКА) трябва да заминат за червената планета, за да търсят следи от живот дълбоко под повърхността на Марс. Според д-р Джим Грийн, който участва в двете мисии, е възможно поне една от тях да открие дългоочакваните доказателства.

Главният учен на НАСА Джим Грийн предупреждава в интервю за The Sunday Telegraph, че Земята не е готова да открие живот на друга планета, нещо, което евентуално би могло да се случи в рамките на няколко години, съобщи БГНЕС.

Според изследователя шансовете да открият такива доказателства имат европейският ExoMars Rover, кръстен на химика Розалинд Франклин, и НАСА Марс 2020, които ще бъдат пуснати следващия март и ще пристигат на Марс през 2021 г., за да пробият повърхността на червената планета и търсят признаци на извънземен живот. Основните образци, които ще извлекат, ще бъдат изследвани за органична материя, докато пробите, взети от роувъра на НАСА от скални образувания на Марс - те ще бъдат изпратени обратно на Земята в специални тръби за първи път в човешката история.

Търсенето е фокусирано върху региони на това, за което се смята, че е бил древен океан на Червената планета, който е съществувал преди четири милиарда години. Както посочва Грийн, там, където има вода, има живот. По този начин следите от Марсианския океан могат да крият доказателства за живот и учените ще търсят конкретно 300 минерала, създадени от определени организми.

Въпреки че се очаква потенциалното „революционно“ откритие да „започне изцяло нова линия на мислене“, Грийн, който е работил и с двете мисии, намекна, че това може да не е добра новина. „Не мисля, че сме подготвени за резултатите“, каза той.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама