Гърция иска да върне десет хиляди мигранти в Турция до 2020 г.

19:10, 30 сеп 19 / Свят 25 2319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Гръцкото правителство заяви след спешно заседание на кабинета, че иска да изпрати 10 000 мигранти обратно в Турция до края на 2020 г.

Атина иска да увеличи броя от „1 805 върнати за 4,5 години при предишното правителство на СИРИЗА“ на левия лидер Алексис Ципрас, се казва в изявление на кабинета, ден след смъртоносния пожар в мигрантски лагер на гръцкия остров Лесбос.

Пожари и безредици в мигрантския лагер на остров Лесбос

Новият пакет мерки за справяне с бързото увеличаване на нередовните мигрантски потоци включва и стъпки за затягане на граничния контрол, като увеличени морски патрули, информира „Катимерини“.

Правителството заяви, че ще създаде центрове със затворена структура за пренасочване на хора, които са влезли незаконно в Гърция и нямат право на убежище (или лица, чието искане за убежище е отхвърлено). Освен това правителството заяви, че ще обезвреди приемни съоръжения на Егейските острови, като прехвърли хората в континенталната част.

Папа Франциск порица "културата на удобството", водеща до безразличие към мигрантите

Правителството каза още, че ще се стреми да увеличи участието на Европейския съюз и ключовите европейски правителства в решаването на проблема.

Междувременно министърът на защита на гражданите Михалис Хрисохоидис представи проектозакон, насочен към затягане на процедурата за предоставяне на убежище, за да се гарантира, че няма пропуски, които могат да бъдат експлоатирани и отхвърлените молби да не се разглеждат многократно. 

Ключови думи

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама