Турция пуска специален ТВ канал за разбиване на митове около исляма

07:25, 01 окт 19 / Свят 25 413 Topnovini
1

Турция, Пакистан и Малайзия създават нов телевизионен канал, който ще се бори с неразбирането на исляма по света, пише вестник Сабах.

"Имаме усещането, че много репортажи за исляма не представят правдиво религията и не показват това, което проповядва тя.", казва премиерът на Малайзия Махатир Мохамед.

"Мюсюлманите са представяни като терористи, а света приема това за истина, докато нашата религия не проповядва насилие.", казва още премиера.

Новата телевизия има за цел да поправи грешните представи за исляма. Тя беше обсъдена по време на тристранна среща между премиера на Пакистан Имран Хан, президента на Турция Реджеп Ердоган и министър-председателя на Малайзия.

Министерствата на информацията и комуникациите на трите страни ще бъдат натоварени с осъществяването на проекта.

Според Имран Хан, ТВ каналът ще бъде подобен на британската обществена телевизия ВВС.

"Погрешните схващания, които обединяват хората около позиция срещу исляма ще бъдат поправени. Проблемът с богохулството ще бъде поставен в подходящия контекст. Ще бъдат изработени поредица от филми и сериали, които да образоват и информират както нашите народи, така и целия свят. На мюсюлманите ще бъде отделено място в медийното пространство.", каза Имран Хан след дискусията между тримата лидери.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-нови Най-четени Най-коментирани

Анкета

Как се предпазвате от грипа?

Всички анкети

Моля, изберете един от посочените отговори

Резултати 16 гласа

Гласуването за дадена анкета е възможно веднъж на всеки 24 часа.